11.339 milions de beneficis

La gran banca va guanyar el 15% més fins al setembre

Les cinc principals entitats tenen més beneficis que l'any passat incloent-hi el Popular

 

  / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts

El Santander, el BBVACaixaBankBankia i Banc Sabadell, les principals entitats financeres espanyoles, van guanyar en els nou primers mesos de l'any 11.339 milions d'euros, el 15% més que en el mateix període del 2016. Fa un any, quan a la llista també hi figurava el Popular, els sis principals bancs espanyols van aconseguir un benefici net conjunt de 9.845 milions d'euros, el 4,5% inferior al d'un any abans. Entre gener i setembre del 2016 bona part dels bancs espanyols van veure com el seu benefici es contreia, encara que en el conjunt va pesar molt la caiguda del Banco Popular, els comptes del qual es van reduir el 66%.

Però aquest any l'increment de beneficis és la norma, i un cop Bankia ha presentat els seus comptes dels nou primers mesos, les grans entitats financeres espanyoles han aconseguit un benefici net conjunt d'11.339 milions d'euros.

El Santander

Per volum de beneficis el Santander se situa en primera posició amb 5.077 milions d'euros, un 10% més que un any abans, després de destinar 515 milions d'euros a càrrecs extraordinaris, que inclouen les despeses d'integració del Banco Popular, adquirit el 7 de juny després de la intervenció de l'entitat.

Superada l'absorció del Popular, el banc que presideix Ana Botín va reconèixer en la presentació dels seus resultats que la crisi de Catalunya podria afectar el negoci bancari i que es notarà en els beneficis del conjunt de l'any, tot i que encara és "aviat" per saber l'impacte que tindrà en l'economia espanyola, segons va explicar el conseller delegat del grup, José Antonio Álvarez.

BBVA

Per darrere del Santander en volum de beneficis se situa el BBVA, que va guanyar 3.449 milions d'euros entre gener i setembre del 2017, pràcticament el mateix que en tot l'any passat, i un 23,3% més que en el mateix període del 2016.

Aquests resultats obeeixen, en paraules del conseller delegat, Carlos Torres, a la fortalesa dels ingressos recurrents, al control de les despeses d'explotació i a la reducció dels sanejaments, així com al negoci a Mèxic, verdader "motor" dels comptes del BBVA. Al país nord-americà, el BBVA va aconseguir un benefici net de 1.616 milions d'euros, un 15,3 % més, davant els 1.061 milions que va obtenir amb la seva activitat bancària a Espanya.

Caixabank

En percentatge CaixaBank és la que més ha millorat els seus beneficis -un 53,4%-, amb 1.488 milions d'euros, el millor resultat de la història del grup en els tres primers trimestres, gràcies a la integració del banc portuguès BPI.

L'entitat, que recentment ha traslladat la seva seu social i fiscal de Barcelona a València per la crisi política a Catalunya, va aconseguir també el seu benefici trimestral més alt, amb 649 milions entre juliol i setembre, un 48,7% més que en els tres mesos anteriors.

Bankia

A continuació, per volum de resultats, figura Bankia, que en els nou primers mesos de l'any va guanyar 739 milions d'euros, un 1% més que un any abans, gràcies al dinamisme del negoci i al descens tant de les despeses com de les dotacions a provisions per la baixada de la morositat.

Notícies relacionades

En un comunicat, el conseller delegat, José Sevilla, destaca que Bankia té "més clients, més vinculats i més satisfets, que compren més productes de valor afegit", al mateix temps que dona més crèdit tant a particulars com a grans empreses i pimes.

Banc Sabadell

I el Sabadell, que també ha canviat el seu domicili social i fiscal a Alacant pels mateixos motius que CaixaBank, va obtenir en els nou primers mesos de l'any un benefici net de 653,8 milions d'euros, un 1,1% més que en el mateix període del 2016, un increment que arriba al 4,2% si es té en compte la variació a tipus constant. El grup que presideix Josep Oliu manté la seva previsió de tancar l'any amb un benefici de 800 milions d'euros.