RESULTATS FINS AL SETEMBRE

El Santander recupera la meitat dels dipòsits que va perdre el Popular

El banc descarta la independència però admet haver rebut fons de clients i entitats catalanes

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El Popular «s’està normalitzant molt ràpidament». Així almenys ho va assegurar ahir el seu comprador, el Santander, que va explicar que ha recuperat més de la meitat dels 20.000 milions d’euros en dipòsits de clients a Espanya que va perdre l’entitat entre el gener i la seva intervenció el 7 de juny, fins al voltant de 61.000 milions. La recuperació ha vingut sobretot pel costat de les administracions públiques i les grans empreses, que «sempre és més fàcil», però també hi ha una «tracció bona» pel que fa als petits clients.

    

El seu conseller delegat, José Antonio Álvarez, no va voler precisar en quina mesura la recuperació s’ha beneficiat de la captació de recursos de clients catalans i d’entitats amb origen a Catalunya. No obstant, sí que va admetre que s’ha detectat «cert nerviosisme» que ha provocat «algun moviment no material» de fons. El número dos d’Ana Botín va assegurar, en aquest sentit, que el Santander no té un pla per al cas que la comunitat s’independitzi perquè és un «escenari que no contempla».

    

La seva idea, va explicar, és «seguir treballant» a la comunitat, on té una quota de mercat del 13%, tot i l’advertència que va llançar la banca fa dos anys. Això sí, va advertir que la «tensió política genera incertesa i endarrereix les inversions», si bé aquest efecte és encara «poc rellevant perquè ha passat poc temps». També va suggerir que el Banco Santander s’hauria emportat la seva seu si l’hagués tingut a Catalunya, com han fet CaixaBank i Sabadell.

AJUST EN MARXA

José Antonio Álvarez va explicar, així mateix, que en les pròximes setmanes començarà a negociar amb els sindicats l’ajust en els serveis centrals del grup que realitzarà arran de la compra del Popular. L’ajust de les oficines, va afegir, s’endarrerirà fins al 2019 perquè depèn de la integració de les plataformes tecnològiques de les dues xarxes. També es va mostrar confiat que augmenti l’acceptació del bo que va llançar el banc per compensar part dels accionistes i clients del Popular, tot i que només supera el 60% després de frenar-se des del setembre.

    

El Banco Santander va guanyar 5.077 milions fins al setembre, el 10,2% més que un any abans, però per sota dels 5.470 milions que esperava el mercat perquè ha carregat aquest trimestre 300 milions en provisions per afrontar els costos de reestructuració del Popular (900 milions en tres anys), a més d’altres partides extraordinàries de 215 milions.

Notícies relacionades

    

Sense aquest efecte, el benefici hauria sigut d’un total de 5.592 ­milions, el 15,2% més. La borsa ha premiat els resultats amb pujades de l’acció. El Popular va perdre 122 milions per aquestes provisions, però abans havia guanyat 178 mi­lions.