efectes del procés

La Cambra revisa a la baixa el creixement del 2018 per la crisi catalana

Miquel Valls apel·la a la responsabilitat de la Generalitat i l'Estat per evitar un deteriorament més gran

"Ni DUI ni article 155", sentencia el president de l'organisme cameral català

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona alerta d’una desacceleració «significativa» de l’economia catalana durant el quart trimestre. Segons les estimacions d’aquesta organització, el creixement entre l’octubre i el desembre serà del 0,5%, enfront del 0,8% i l’1,1% en el segon i el primer trimestres.

Per a l’exercici actual es manté la previsió d’una alça del PIB del 3,1%, a pesar de la reducció en l’última part de l’any. Es revisa, en canvi, a la baixa en dues dècimes la previsió per al 2018, del 2,7% al 2,5%, sempre que el conflicte polític de la Generalitat i l’Estat es resolgui «a curt termini».

En l’escenari més optimista, la incertesa es començaria a reduir en el primer trimestre de l’any que ve, que és el que preveu la Cambra. Això permetria una «recuperació gradual de la confiança dels agents». L’entorn més negatiu correspondria a una incertesa prolongada, que faria revisar «significativament a la baixa» les previsions, tenint en compte les condicions de finançament. Encara que la desacceleració ja es començava a notar, el descens s’ha pronunciat l’última part de l’any, expliquen. 

Desconfiança

El president de l’entitat, Miquel Valls, va advertir també de les fugides de domicilis socials de Catalunya i l’augment de la desconfiança per part de les empreses de més de 200 treballadors, molt superior a la registrada en el conjunt d’Espanya. La marxa de seus socials entre l’1 i el 19 d’aquest mes és superior a la suma dels quatre anys anteriors, segons la Cambra.

Notícies relacionades

Al seu torn, Valls va reclamar als polítics, «que són els únics responsables», que prenguin decisions per evitar un deteriorament més greu de l’economia. «No a la declaració unilateral d’independència (DUI) ni a l’article 155 de la Constitució», va sentenciar Valls. No va fer una petició clara d’eleccions autonòmiques, com el Cercle d’Economia el dia anterior, però va reclamar que s’aportin solucions. 

Valls va fer «una crida a la responsabilitat tant de la Generalitat com de l’Estat perquè prenguin decisions que evitin un impacte social i econòmic més fort».