supervisió dels comptes

Els 'homes de negre' callen davant la crisi catalana

Els inspectors de la Comissió Europea i del Banc Central Europeu eviten referir-se a Catalunya en la seva vuitena missió a Espanya

40486041 601

40486041 601 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts

Els inspectors de la Comissió Europea, del Banc Central Europeu i del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) van estar a Madrid entre el 16 i el 18 d'octubre, en plena crisi catalana, per avaluar la situació financera a Espanya però en la seva avaluació preliminar els coneguts com a ‘homes de negre’ no esmenten ni una sola vegada Catalunya. Ni al·ludeixen a la fuga de més d'un miler d'empreses del territori ni al trasllat de la seu social de Caixabank i Banc Sabadell.

Silenci absolut, per tant, en aquesta vuitena missió postrescat bancari sobre l'assumpte català. L'anàlisi preliminar torna a reiterar, en canvi, que els plans de reestructuració dels bancs que van rebre ajudes públiques van per bon camí; insisteixen que la resolució del Banco Popular va ser "exitosa", perquè no hi va haver pèrdues per als contribuents o dipositants; que és necessari portar a bon port la fusió de Bankia i BMNcompletar la reforma de les caixes d'estalvi tal com estava prevista, incloses les desinversions de les fundacions bancàries, i millorar la gestió de la Sareb, coneguda com el banc dolent.

"Els seus resultats financers encara no han millorat, i això requereix noves mesures addicionals en la gestió de la Sareb", adverteixen els inspectors sobre els endarreriments en la venda dels actius immobiliaris. En línies generals consideren que els bancs espanyols segueixen sent rendibles però avisen que a mitjà termini aconseguir una "rendibilitat suficient" pot ser un desafiament per a moltes institucions a causa "dels baixos tipus d'interès, el decreixent marge per millorar l'eficàcia operativa i una activitat creditícia encara feble". Per això, les entitats bancàries espanyoles hauran de seguir adaptant els seus modelos de negocis i mantenir una "vigilància atenta".

Dèficit, deute i atur

L'anàlisi alerta també que tot i el creixement fort i equilibrat, la creació d'ocupació i la correcció de desequilibris macroeconòmics, l'economia espanyola segueix tenint reptes importants al davant. Per començar, alerten que el dèficit públic segueix sent elevat, el mateix que el deute públic, que tot i que ha caigut està al voltant del 100%, i també la privada. I el mateix passa amb la taxa d'atur, que encara que ha registrat una millora segueix sent molt elevada, especialment entre els joves i els treballadors poc qualificats.

Notícies relacionades

Davant aquest panorama, els inspectors tornen a recordar al Govern de Mariano Rajoy que la necessitat de reformes segueix estant molt present ja que "alguns vents de cua que han recolzat els esforços reformistes passats d'Espanya, com els baixos preus del petroli, estan desapareixent", avisen. "Els esforços reformistes per aconseguir una productivitat més alta i garantir un creixement inclusiu i durador han de ser represos", reclamen.

Concretament, els inspectors demanen mesures per reduir més l'atur, aconseguir un mercat laboral més inclusiu, millorar l'entorn empresarial i reforçar el sector financer. "És més, les autoritats han d'aprofitar l'oportunitat donada per la ferma recuperació econòmica per prosseguir amb la consolidació fiscal" i "garantir una reducció decisiva del dèficit públic i de la ràtio de deute".