plàstic ecològic

El sector químic aplica la fórmula de la sostenibilitat

Les companyies del sector busquen solucions per poder establir sistemes de producció i productes que permetin evitar la contaminació. Utilitzen materials, processos i tecnologia ja coneguda per solucionar problemes globals

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martija

Les empreses químiques se sumen a la revolució verda. El sector explora nous usos per a materials ja coneguts per aplicar-los en la millora dels problemes globals.

L'energia, l'aigua i l'alimentació són tres dels sectors on més podran utilitzar-se aquestes innovacions. Serà també en aquests àmbits on es crearan més empreses. El sector químic enfocarà els recursos a «usos que suposin més beneficis per al planeta», augura Juan Antonio Labat, director de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique).

I això, segons Labat, suposa que les químiques hauran de produir complint dos paràmetres bàsics: l'economia circular i l'economia baixa en carboni. Uns criteris que «ningú» podrà obviar, adverteix.

El sector també és conscient que l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, impulsada per les Nacions Unides el 2015, és un repte sense precedents.

Davant aquest desafiament, les empreses químiques estan revalorant els descobriments fets fins ara. Comencen a aplicar matèries i processos ja coneguts per solucionar els problemes globals: la reutilització de recursos en sanitat, l'alimentació, l'aigua i l'energia i protecció del medi ambient.

La 18a edició d'Expoquimia, saló internacional del sector organitzat per la Fira de Barcelona, ha sigut fidel reflex d'això. Moltes químiques van exposar a Smart Chemistry i Smart Future -una àrea de la fira enfocada a la sostenibilitat-, el resultat de les seves investigacions. Les empreses van mostrar com podrien contribuir amb els seus productes, aplicacions i tecnologies innovadores.

Aquestes solucions pioneres sorgeixen sovint d'una col·laboració. Productors de plàstic s'embarquen en projectes amb companyies d'altres sectors per ampliar les oportunitats de les dues companyies.

En l'àmbit del transport, Basf  col·labora estretament amb els seus clients per aconseguir una mobilitat sostenible. La multinacional desenvolupa i subministra materials amb l'objectiu que els vehicles es fabriquin i funcionin de forma més eficient.

Innovacions

Com a mostra d'aquest treball, l'empresa va exposar a Expoquimia un prototip de la bicicleta elèctrica (Concept 1865). El vehicle està fabricat amb fins a 24 materials plàstics diferents. Aquesta particularitat  permet que la bicicleta sigui lleugera sense perdre la resistència, una prova del «potencial de la química en matèria de mobilitat», segons Basf.

Un altre exemple és l'empresa Dow. La firma nord-americana fabrica filtres per tractar aigües residuals.  El procés funciona amb osmosi inversa: absorbeix les partícules suspeses a l'aigua. Aquest sistema aconsegueix netejar el 95% d'aquestes partícules, quan abans, depenent de la indústria, s'arribava al 60% o el 70%.

Notícies relacionades

Fonts de la companyia asseguren que el 100% és inviable «perquè consumiria molta energia». Tot i així, el sistema proporciona un alt rendiment. Els clients dels filtres solen ser fàbriques, en les quals els instal·len una planta de purificació. A l'utilitzar aquest filtre, les empreses cuiden el medi ambient i paguen menys impostos. Dow ha investigat a Tarragona tot el que té a veure amb  els filtres d'aigua. En aquesta ciutat catalana té el seu principal centre de recerca a Espanya, a banda de tres més situades a Navarra (dues) i a Madrid (una).

El sector químic genera a Espanya el 12,6% del producte interior brut (PIB) i més de 540.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts, segons xifres de l'últim informe disponible de Feique. És també el segon exportador més gran de l'economia espanyola. L'informe VCI Prognos Study assenyala que el sector químic experimentarà un creixement anual del 4,5% fins a l'any 2030, xifra únicament superada pel sector energètic. Aquesta potencialitat suposa un important estímul per a l'atracció d'inversions.