protesta ciutadana

El boicot independentista als bancs es queda en un gest simbòlic

Petites cues a primera hora als caixers que no han registrat cap incidència significativa

Discrepància dins de les forces favorables al procés per una mesura que alguns consideren un "autogol"

zentauroepp40612345 barcelona 20 10 2017  pol tica   accio sorpresa de les entit171020090925

zentauroepp40612345 barcelona 20 10 2017 pol tica accio sorpresa de les entit171020090925

3
Es llegeix en minuts
Max JIMÉNEZ Botías / Guillem Sànchez

Cues davant els caixers, sí. Potser una mica més llargues que un divendres normal. Però la convocatòria d’Òmnium Cultural i Crida per la Democràcia per retirar efectiu dels cinc grans bancs, amb queixes incloses en els que han mogut la seva seu de Catalunya per la situació política derivada del referèndum unilateral, van tenir més de gest simbòlic que no pas de paralització del sistema financer. Mentrestant, el sobiranisme va exhibir una notable divisió d’opinions respecte d’aquesta iniciativa que va comptar amb un seguiment limitat.

Fonts del PDECat van qualificar de vergonyosa la idea. El conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, va tuitejar en contra de la iniciativa: «Tensar els bancs o dinàmiques de boicot comercial no són la millor manera de fer-se escoltar. Posar en risc l’economia és sempre un autogol». Un tuit que va ser retuitejat per la coordinadora general del partit, Marta Pascal, que també va escriure en contra d’aquesta acció de protesta: «Volem construir un país de gent lliure. Volem fer-ho en llibertat, respectant-nos. Amb els seus diners, ¡que cadascú faci el que vulgui!». Per la seva part, l’expresident de la Generalitat Artur Mas, en una entrevista amb el diari Ara, va mostrar el seu respecte al que facin altres persones però va deixar clar que ell no participaria en l’acció de protesta. En canvi, Oriol Junqueras, preguntat al respecte en una entrevista a Catalunya Ràdio, es va limitar a mostrar el respecte del Govern tant «per la llibertat d’empresa» com amb «la llibertat de consum».

Petites cues matinals

Entre les vuit i les nou del matí d’ahir els caixers automàtics de moltes oficines de CaixaBank i el Banc Sabadell comptaven amb una presència una mica més gran de clients bancaris del que és habitual. Quatre, cinc i fins i tot 10 persones --en alguna entitat de fora de Barcelona-- feien cua per utilitzar el caixer. Algunes amb el propòsit de complir amb la crida realitzada per les organitzacions independentistes. I disposades a retirar 155 euros dels seus comptes –els terminals no dispensen bitllets de cinc euros– per realitzar la seva simbòlica protesta. 

Però l’operativa en les oficines es va desenvolupar amb «absoluta normalitat», defensen els bancs. «Ni un sol caixer s’ha quedat sense efectiu durant aquest matí», van comentar fonts del Banc Sabadell, un comentari que també era subscrit per CaixaBank. Les entitats van prendre precaucions en la jornada prèvia per proveir d’efectiu els terminals i preparar les oficines per a una acció més radical, com l’intent de bloquejar l’operativa. Al final, l’efecte va ser mínim. La xarxa de caixers d’aquestes dues entitats sumen més de 6.000 terminals a Catalunya. I els dos bancs van sostenir que no es va produir cap incidència fora del normal durant la jornada: «En qualsevol dia de la setmana poden arribar a espatllar-se uns 50 caixers. Avui no serà diferent, si així passa, això no tindrà res a veure amb la protesta», van assenyalar fonts financeres. 

Seguiment notable, segons l'ANC 

El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, va qualificar de «notable» el seguiment ciutadà de l’acció. Acompanyat del portaveu accidental d’Òmnium, Marcel Mauri, va subratllar que les dades exactes estan en mans de les entitats bancàries, «com és lògic», però va constatar els moviments que els bancs havien patit en la borsa al llarg del dia.

Notícies relacionades

A la seu del Banc Sabadell la mobilització es va notar poc durant el matí. Fins a les 9.30 hores les persones que es van desplaçar per treure diners en efectiu en compliment de les directrius d’Òmnium Cultural van ser comptades. La majoria ho va fer des del caixer ubicat al costat de l’entrada principal de l’entitat. Algunes reconeixien la seva reivindicació. L’Anna és una dona que es va llevar decidida a seguir la crida independentista. La seu de la Diagonal va ser la segona oficina del Banc Sabadell que va visitar. Es proposava treure «tots els diners» que té en aquesta empresa. Estava «dolguda» per la decisió que va prendre aquest banc de traslladar la seu social «sense esperar a veure què passava» i afavorint l’escalada de por entre la població.

La Mercedes, una altra dona mobilitzada, va assenyalar: «No soc independentista, però estic disgustada amb el que està succeint».