POLS SOBIRANISTA

Guindos veu un "aperitiu" la marxa de 800 empreses de Catalunya si s'independitza

El ministre nega que hi hagi "cap tipus de pressió" per a la sortida d'empreses

jjubierre40182561 guindos170919120301

jjubierre40182561 guindos170919120301 / Tania Tapia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha advertit aquest dijous que el canvi de domicili social de 800 empreses a Catalunya és només un "aperitiu" si s'arribés a concretar una hipotètica independència, que seria "terrorífica" i un "suïcidi econòmic", i ha negat que hi hagi "cap tipus de pressió" per a la sortida d'empreses.

Així ho ha assenyalat durant la seva intervenció al Ple del Congrés per defensar el decret llei que estableix un nou marc per agilitzar el canvi de seus socials de les empreses en territori nacional, davant el desafiament independentista a Catalunya.

"El canvi de domicili social de les 800 empreses és només un aperitiu si la independència s'arriba a concretar, cosa que aquest Govern no deixarà que passi", ha remarcat De Guindos, que ha insistit que "no hi ha societat que prosperi sense un marc jurídic estable" i ha culpat les polítiques "irresponsables" de la Generalitat de la situació actual a Catalunya.

De Guindos ha assegurat que entén que la sortida d'empreses de Catalunya "cogui en determinats ambients", però ha insistit que "els que generen riquesa i ocupació posen de manifest les polítiques esbojarrades i fora de la realitat" de la Generalitat.

En aquest sentit, ha advertit que si s'arriba a produir la independència de Catalunya, el territori quedaria fora de tots els tractats de la UE i prop del 70% dels seus productes quedarien subjectes a aranzels i restriccions administratives a nivell comercial, i això produiria una "brutal" pèrdua de competitivitat.

Així mateix, es quedaria fora de l'euro i dels seus òrgans econòmics, i a això s'hi sumaria que tots els actius catalans no serien elegibles com a garantia per a finestres de liquiditat i la restricció creditícia dels anys de crisi serien "un acudit amb el que podria passar". Al seu torn, la hipotètica 'pesseta catalana' desplaçaria l'euro i hi hauria una devaluació de la divisa i dels estalvis dels catalans que "correrien a intentar protegir els seus estalvis en euros".

A nivell pressupostari, la recessió originaria problemes comercials, financers i la capacitat recaptatòria es veuria per tant disminuïda, i per tant "no es podria fer front ni a l'Educació, ni a la Sanitat ni als principis bàsics de l'Estat de benestar", ha advertit.

Per això, creu que s'arribaria a una monetització del dèficit, a la generació d'inflació i a la falta d'accés al mercat de capitals, de forma que la seva ràtio de deute públic PIB estaria "absolutament inflada" i portaria a l'"empobriment" de la societat catalana.

"El Govern no consentirà que passi això. L'impacte seria per a la resta de l'economia espanyola, però molt especialment es produiria en el conjunt de la societat catalana com estem veient", ha alertat, i ha arribat a reclamar que la Generalitat acabi amb la "tortura" que suposa el desafiament independentista.

Nega pressions

Donat que les finestres de liquiditat del BCE quedarien "immediatament avortades" per a les empreses amb domicili a Catalunya, De Guindos ha indicat que els grans bancs catalans (CaixaBank i Sabadell) se n'han anat "immediatament", ja que "no tenien alternativa" perquè "no poden viure sense accés a un Banc Central en euro", i ha descartat "teories conspiratòries".

Notícies relacionades

El ministre ha negat que hi hagi hagut "cap tipus de pressió". "No he trucat absolutament a ningú, estic convençut que no ha trucat absolutament ningú", ha asseverat en resposta a les crítiques fetes des d'Units Podem, el PDeCAT i ERC, als quals ha demanat que no generin "dubtes i incerteses". "A mi em sap greu que se'n vagin 800 empreses. Aquest èxode d'empreses posa de manifest les contradiccions de les polítiques de la Generalitat", ha assegurat.

En aquest sentit, ha preguntat als diputats que han tret el tema de les presumptes pressions si el Govern també hauria fet trucades perquè les reserves turístiques hagin caigut al voltant d'un 20%, les vendes de cotxes entre un 20% i un 25%, o les vendes de grans magatzems entre un 15% i un 20%, o que els clients retiressin dipòsits.