L'activitat turística cau el 15% en 15 dies a Catalunya

La situació catalana pot reduir del 4,1% al 3,1% el creixement turístic a Espanya el 2017, segons Exceltur

zentauroepp39769001 barcelona 22 08 2017 vigilancia en sagrada familia despu s d170823140356

zentauroepp39769001 barcelona 22 08 2017 vigilancia en sagrada familia despu s d170823140356

1
Es llegeix en minuts

La inestabilitat política existent a Catalunya i les creixents incerteses ja han causat una caiguda en el conjunt de l'activitat turística catalana del 15% en els últims 15 dies i s'anticipa "un impacte més gran" sobre les reserves a futur. Segons dades del 'lobby' Exceltur, que integren les grans empreses del sector turístic, si continua l'escenari d'inestabilitat i, tenint en compte el valor econòmic del turisme en el quart trimestre a Catalunya s'aproximaria als 6.000 milions d'euros, l'impacte podria ser d'uns 1.197 milions menys d'euros al caure un 20% l'activitat, segons les previsions més moderades.

La inestabilitat política a Catalunya, que ja afecta la demanda turística en aquest destí, podria restar un punt al creixement turístic a Espanya des del 4,1% al 3,1% per al 2017. El 'lobby' turístic, que agrupa una trentena d'empreses del sector, ha constatat ja la caiguda d'activitat del 20% a Catalunya --primera comunitat receptora de turistes estrangers cap a Espanya--.

Feina

Exceltur adverteix que això podria presagiar per al quart trimestre un deteriorament econòmic més que impredictible, amb efectes induïts "molt negatius" sobre l'ocupació (405.000 persones en total) i sobre altres sectors afectats pels efectes arrossegament de la principal activitat econòmica de Catalunya.

Madrid

No obstant, la situació política a Catalunya no ha afectat de moment l'evolució de les vendes i reserves de la resta de destins turístics espanyols, que segueixen "creixent de forma notable", molt especialment Madrid.

Sortida d'empreses

Notícies relacionades

Respecte d'una eventual sortida d'empreses turístiques de Catalunya, Exceltur assenyala que "no té constància" que es produeixin canvis en seus socials, encara que sí que ha constatat "un gran fre" en la intenció de realitzar inversions empresarials a la regió, "hem constatat una gran frenada al respecte". De cara als tres últims mesos, les reserves dels operadors turístics ja registren caigudes a Catalunya al voltant del 20%, molt especialment a Barcelona, en plena temporada de congressos i turisme d'oci i de compres.

Inseguretat jurídica

"Lamentem la creixent inseguretat jurídica vigent a Catalunya pel desafiament sobiranista i la notable deriva en clau turística que això podria comportar si s'allarga el procés d'inestabilitat. Per això fem una crida a la recuperació amb urgència del marc institucional i legal sota el qual es pugui dirimir qualsevol aspiració o diferència", ha dit el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda.