PLA PRESSUPOSTARI

El Govern tornarà a apujar les pensions només el 0,25% al gener

El pla pressupostari presentat a Brussel·les assumeix la pujada mínima de les prestacions socials per al 2018

La pròrroga dels comptes del 2017 comporta la congelació dels salaris públics almenys fins a l'aprovació d'uns de nous

Fátima Báñez i Cristóbal Montoro, dijous, al Congrés.

Fátima Báñez i Cristóbal Montoro, dijous, al Congrés. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern ha comunicat a Brussel·les la seva intenció de tornar a aplicar el 2018 la pujada mínima de les pensions, del 0,25%, per cinquè any consecutiu. Al pla pressupostari 2018 enviat a la Comissió Europea aquest dilluns, el Govern explica que per a la projecció de la despesa de la Seguretat Social el 2018 s'ha tingut en compte "la revalorització del 0,25% de les pensions" segons el que preveu la reforma del 2013. Així, les pensions previsiblement tornaran a perdre poder adquisitiu l'any que ve ja que el Govern preveu al seu pla pressupostari que la inflació se situarà al voltant de l'1,6%.

L'empremta de Catalunya

El document pressupostari de 47 pàgines enviat a Brussel·les està marcat per l'impacte que "l'actual situació política a Catalunya" té sobre l'economia espanyola en una doble direcció.

D'una banda -explica el document-, les dificultats polítiques han impedit al Govern impulsar la tramitació d'un projecte de Pressupostos de l'Estat per al 2018 donada la falta de suport del PNB. Per això, el document agafa com a punt de partida la pròrroga dels comptes del 2017 a l'any que ve, si bé s'informa la Comissió Europea que l'elaboració d'uns nous Pressupostos es troba "en fase molt avançada" i que "és intenció del Govern presentar-los tan aviat com la situació (política) ho permeti".

D'una altra banda, la tensió amb Catalunya ha portat el Govern a estimar un creixement més baix de la demanda interna a la comunitat autònoma (consum i inversió) i, per tant, al país. Així, el Govern ha rebaixat en tres dècimes la seva anterior previsió de creixement econòmic per al 2018, des del 2,6% projectat al juny al 2,3%, i ha elevat en una dècima la taxa d'atur mitjana prevista per a l'any que ve (fins al 15,5% de la població activa), així com l'objectiu de dèficit (fins al 2,3% del PIB). D'aquesta manera, l'economia espanyola s'enfrontarà el 2018 a una frenada de vuit dècimes respecte al creixement previst per al 2017, que s'ha elevat en una dècima, fins al 3,1%. 

Sous públics congelats

Notícies relacionades

La pròrroga pressupostària porta el Govern a reflectir en el pla pressupostari enviat a Brussel·les el supòsit de congelació dels salaris públics ja que s'ha de cenyir a "un escenari de política constant".

Aquesta afirmació ha merescut el "rebuig més absolut" de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), que ha sol·licitat un aclariment urgent al Ministeri d'Hisenda. L'última oferta negociadora del Govern -abans que s'ajornés la presentació del projecte de Pressupostos- incloïa una pujada salarial que podria arribar fins al 8% per als pròxims tres anys.