criptomonedas

El bitcoin supera la barrera de 5.400 dòlars per primera vegada

La bombolla al voltant d'aquest actiu no para de créixer, amb una revalorització anual superior al 750%

FILE PHOTO: A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo

FILE PHOTO: A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo / Benoit Tessier (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El bitcoin segueix la seva escalada i ha superat els 5.500 dòlars per primera vegada, un rècord que augmenta en temps real. En el centre de l'ànim especulador mundial, la criptomoneda que va néixer amb la imatge de divisa independent i aliena a les influències dels estats s'ha convertit en l'eix d'una bombolla financera internacional. 

Aquest divendres, 13, a les 9.36 hores, la cotització del bitcoin se situava al voltant dels 5.586 dòlars. La revalorització anual del 750% ja indica la il·lògica valoració d'aquesta moneda virtual, cotització a la qual han influït actors econòmics de tota mena, des de particulars fins a fons d'inversió, fonts de capital inconfessables i entitats financeres del tot respectables. Cap d'ells s'ha pogut resistir a compravendes que poden generar plusvàlues incomparables.

No cal recórrer als experts per reconèixer una bombolla financera sense control, encara que no hi ha consens a fixar el termini en què aquesta bombolla esclatarà i deixarà els partícips en aquesta festa especulativa amb severs danys. Fonts relacionades amb el mercat consideren òbviament que el bitcoin encara té recorregut per augmentar el seu valor. En qualsevol cas, es preveu que els corrents compradors traslladin la pressió a altres criptomonedes, amb la qual cosa aquest sorprenent mercat, que cotitza com qualsevol moneda, sembla haver arribat per quedar-se.

Alts i baixos

A mitjans de setembre, el preu del bitcoin va caure fins a prop de 3.000 dòlars, després que la Xina anunciés mesures de control sobre la seva utilització en nous projectes de 'crowdfunding'. Malgrat aquest revés, el preu ha seguit incrementant-se. 

Notícies relacionades

En aquest fervor especulatiu, el bitcoin es fa un espai com a moneda d'ús comú. En comerços del Japó se n'ha acceptat l'ús. La companyia immobiliària londinenca The Collective va anunciar que permetrà als seus inquilins pagar el lloguer en bitcoins.

'Blockchain'

El sistema en què es basa la creació d'aquesta moneda, el 'blockchain', pretén ser global i descentralitzat, tot i que en la pràctica és la Xina el país amb més pes en la seva generació. El bitcoin permet transaccions directes entre usuaris, sense intermediaris, que queden registrades en una base de dades pública.