tensió sobiranista

¿Quins són els dubtes dels clients de la banca davant la DUI?

Els moviments de diners s'incrementen a les entitats financeres catalanes davant la inestabilitat política a Catalunya

40486041 601

40486041 601 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Bancs en tensió i clients nerviosos. Algunes cues, i en tot cas activitat per sobre del que és habitual i incertesa. Les sucursals bancàries pateixen des de fa més d'una setmana les conseqüències de la inestabilitat política a Catalunya i afronten les preguntes dels clients que volen saber si els seus estalvis estan assegurats en cas d'una declaració d'independència unilateral (DUI). L'anunci del trasllat de les seus del Banc Sabadell i CaixaBank ha sigut l'element catalitzador de retirades de fons, trasllat de comptes i preguntes, en ocasions sense resposta clara per part dels empleats de les sucursals.

La situació afecta igualment, segons confirmen diferents fonts del sector financer, totes les entitats que operen a Catalunya amb oficines, siguin bancs originàriament catalans com el Sabadell o CaixaBank, o entitats que sempre han tingut la seva seu a Madrid però amb sucursals al territori català. Alguns clients retiren més diners de l'habitual, altres demanen obrir comptes fora de Catalunya, i fora de Catalunya també hi ha hagut consultes per retirar fons. No hi ha xifres oficials de l'efecte. Per abonar la incertesa, el mateix Govern central va decidir aprovar una llei per facilitar el trasllat de les seus oficials d'entitats financeres de Catalunya a altres llocs de la resta d'Espanya. 

Si les empreses i les grans empreses se'n van, ¿què passa amb els ciutadans corrents? ¿Estan justificats els temors?. Aquí responem algunes preguntes al respecte.

El banc guarda i garanteix els estalvis

Els bancs guarden els diners dels clients i garanteixen la seva custòdia. El Banc Central Europeu (BCE) i el sistema financer espanyol garanteixen fins a 100.000 euros per client en cada entitat. El trasllat de seus fora de Catalunya del Sabadell i CaixaBank persegueix precisament garantir que en cas de secessió el banc seguirà sota el paraigua del BCE. De manera que els clients no han d'estar preocupats pels seus estalvis en cap cas perquè tots els bancs estan sota el marc jurídic espanyol i europeu.

Mesures de salvaguarda

Davant el temor dels clients, els bancs han disposat mecanismes per tranquil·litzar l'estalviador que no està disposat a assumir riscos. En aquesta línia s'emmarquen els comptes virtuals o el trasllat virtual de comptes dintre d'una mateixa entitat, els comptes mirall. Els bancs han disposat comptes amb domicili fiscal fora de Catalunya, alguns amb referència física en oficines i altres amb simple ubicació fiscal (generalment a Madrid). En el cas d'una DUI, aquests comptes permetrien opacitat fiscal per al client, almenys en teoria. En qualsevol cas, els comptes mirall són una solució per als clients de bancs amb seu fora de Catalunya, que seguirien estant sota l'empara del Fons de Garantia de Dipòsits espanyol encara que Catalunya declarés la independència. La mecànica varia entre entitats, però s'ha agilitzat aquests dies mitjançant la vinculació interna de comptes físics a comptes amb domiciliació fora de Catalunya de manera automàtica. Si es manté en el futur, el client haurà de donar la nova numeració en el cas de noves domiciliacions.

Bancs sistèmics

Notícies relacionades

La retirada de fons de bancs a Catalunya no està justificada avui. El recolzament del BCE i del Fons de Garantia de Dipòsits fa improbable una sentència generalitzada del sistema financer espanyol i els bancs es responsabilitzen dels seus clients estiguin on estiguin. En qualsevol cas, l'única entitat espanyola considerada sistèmica aquest 2017 és el Banco Santander. Aquesta consideració exigeix disposar d'un capital mínim d'acord amb els riscos assumits superior a la mitjana. Després del Santander, l'entitat amb un coixí de capital més elevat previst per a aquest exercici era el BBVA.

Qüestió de risc

Des del punt de vista del client, el risc que s'assumeix en l'actualitat al retirar diners dels comptes bancaris per deixar-los a casa és més elevat que deixar-los al banc. Les mesures preses per les entitats financeres amb el trasllat de seus els serveixen per eludir possibles problemes derivats del conflicte polític.