COMPTES DE L'ESTAT

Guindos presentarà un esborrany pressupostari amb un creixement del 3,1% el 2017

El Govern remetrà a la Comissió Europea abans del 15 d'octubre el pla pressupostari sense canvis de la política econòmica

zentauroepp40475760 lu7 luxemburgo  luxemburgo   09 10 2017   el ministro espa o171010101848

zentauroepp40475760 lu7 luxemburgo luxemburgo 09 10 2017 el ministro espa o171010101848 / JULIEN WARNAND

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

El Govern de Mariano Rajoy s’ha donat per vençut. El termini per remetre a la Comissió Europea l’esborrany pressupostari del 2018 expira aquest pròxim 15 d’octubre i, conscient de la falta de suport polític per tirar-lo endavant, el que farà és enviar a Brussel·les un projecte sense canvis de política econòmica, sobre la base d’un «creixement prudent» que el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va elevar ahir al 3,1%, una dècima per sobre del previst fa uns mesos.

«Evidentment serà un projecte de pressupostos sense canvi de política econòmica. És a dir, el que farem serà projectar un creixement econòmic molt prudent. Aquest any lleugerament per sobre del 3%. I l’any que ve fins i tot per sota del que ens han dit i el quediu fins i tot l’FMI, de manera que és el consens del mercat perquè sigui extremadament prudent», va explicar ahir Guindos al final de la reunió de ministres d’Economia i Finances de l’eurozona (Ecofin) a Luxemburg.

L’FMI va tornar a situar ahir Espanya com el país que creix més entre les economies avançades. Per a aquest any s’espera un creixement del 3,1% del PIB, com l’esborrany del Govern, només una dècima per sota del registrat el 2016. De cara al 2018 es preveu una desacceleració per acabar l’any amb una expansió del 2,5%, una dècima per sobre de la previsió del juliol.

El que farà l’Executiu espanyol en el pla que enviarà a Brussel·les serà «estendre el tancament d’aquest any, que esperem que estigui en el 3,1%, a les noves xifres de l’any que ve» i que «portaran a un dèficit públic que estarà molt per sota del 3%», va anunciar el ministre. Espanya ha promès tancar aquest any amb un desviament en els comptes públics del 3,1% per rebaixar-lo al 2,2% el 2018, per sota del límit que fixa com a màxim el Pacte d’Estabilitat i Creixement.

La negativa del PNB a recolzar els comptes del 2018, a causa de la gestió dels esdeveniments a Catalunya, ha obligat el Govern de Rajoy a mantenir els mateixos comptes, encara que Guindos no descarta la possibilitat d’actualitzar-los durant el novembre o el desembre. «Presentarem un pressupost sense canvis de política econòmica i després actualitzarem en funció del pressupost definitivament aprovat. És perfectament factible», va dir el ministre.

RELLEU AL BCE / Durant la seva compareixença, Guindos també es va referir al relleu de cadires al consell de govern del Banc Central Europeu i va apuntar que la marxa de l’alemany Wolfgang Schäuble com a ministre alemany no resta possibilitats a Espanya. «No tinc cap mena de dubte que la pròxima butaca del BCE serà per a Espanya», va assegurar.

Notícies relacionades

Això no és una qüestió de persones, és una qüestió molt més institucional, de plantejament de països, i és una qüestió que va més enllà de qui sigui el ministre de Finances», va afegir al ser preguntat per si la marxa del seu homòleg alemany afecta les pretensions d’Espanya.

Espanya vol aprofitar que el maig del 2018 expira el mandat del portuguès Victor Constancio, un dels vicepresidents del BCE, per ocupar un seient al Comitè Executiu de l’entitat. Guindos va reiterar que no serà candidat a ocupar el càrrec de president de l’Eurogrup ja que socis de l’euro van decidir que s’escollirà el successor de l’holandès Jeroen Dijsselbloem en la seva reunió del dia 4 de desembre.