davant una possible DUI

Comptes virtuals per a la Catalunya independent

Entitats financeres gestionen el trasllat de fons a comptes amb domicili fiscal a la resta d'Espanya

Els bancs minimitzen l'abast d'un fenomen que obre noves vies de competència entre ells

zentauroepp40402533 barcelona 3 10 2017  huela general concentracion en pla a un171003202816

zentauroepp40402533 barcelona 3 10 2017 huela general concentracion en pla a un171003202816

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els bancs han començat a rebre la petició de traslladar fons fora de Catalunya. Mentre entitats financeres com CaixaBankCaixaBank i Banc Sabadell estudien fixar les seves seus en altres comunitats autònomesBanc Sabadellseus, alguns clients particulars han començat a interessar-se per gestionar els seus diners des de comptes domiciliats a la resta d'Espanya. Malgrat que de manera oficial les entitats financeres eludeixen l'espinós assumpte, en el servei de banca telefònica d'una entitat reconeixen la situació: "Molta gent està demanant obrir i traslladar comptes des de Catalunya". Portaveus de CaixaBank descartaven aquesta situació i a Banc Sabadell consideraven el fenomen gairebé anecdòtic. "És cert que hi ha clients que pregunten per tot el que està passant a Catalunya, però no hi ha grans moviments", reconeixien a Bankinter.

Malgrat que és impossible encara comprovar l'abast del fenomen, a aquestes altures sí que és constatable que les entitats han habilitat nous mecanismes per satisfer els seus clients amb l'obertura de comptes virtuals. En la majoria de casos intenten aprofitar la incertesa per cobrar comissions per l'obertura de comptes pont o per captar fons dels seus competidors. 

El tràmit

La inquietud del petit estalviador és percebuda com una amenaça per a les oficines físiques, que han de justificar la seva existència amb la captació de recursos i un saldo de dipòsits estable. Per aquesta raó, si el client demana un trasllat d'oficina des de la seva pròpia sucursal és fàcil que el director posi traves a un tràmit que no passa de ser un apunt administratiu. Les oficines de banca telefònica són les protagonistes de la situació al gestionar de manera centralitzada l'obertura d'aquests comptes virtuals. Totes les entitats disposen del compte de banca telefònica vinculada a la seva seu central, però n'han habilitat d'altres per identificar oficines sense referència física, generalment amb el domicili fiscal a Madrid. 

Costos

Notícies relacionades

Davant la petició dels clients, les entitats financeres intenten cobrar pel manteniment del nou compte, però davant la possibilitat de pèrdua del client i els seus diners és possible negociar que es puguin eludir els costos de manteniment, encara que sigui de manera temporal. En qualsevol cas, la negociació és possible amb els serveis de banca telefònica i menys amb els responsables de l'oficina, que tenen com a objectiu mantenir la comptabilitat de la seva unitat de negoci sense canvis.

Transparència fiscal

L'efecte econòmic d'aquest trasllat de fons del client fora de Catalunya pot ser gairebé nul per a les entitats, ja que el cost electrònic de la gestió de comptes és inapreciable. No obstant, sí que pot ser rellevant des del punt de transparència fiscal per a aquests clients en un cas de conflicte d'administracions després d'una declaració unilateral.