EL POLS SOBIRANISTA

L'FMI expressa la seva preocupació per la deriva sobiranista

"La tensió relacionada amb Catalunya podria afectar els inversors", afirma l'organisme

El Fons Monetari Internacional tem que la incertesa política pot repercutir en el consum, la inversió i la prima de risc

undefined21514436 spain s economy minister luis de guindos listens to internat171006121724

undefined21514436 spain s economy minister luis de guindos listens to internat171006121724 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

El Fons Monetari Internacional (FMI) també està preocupat pels perjudicis sobre l'economia que pot provocar el pols sobiranista a Catalunya. "La previsió actual per a Espanya és sòlida però les tensions prolongades i la incertesa relacionada amb Catalunya podrien afectar la confiança i les decisions dels inversors", afirmen els autors de l'informe anual sobre l'economia espanyola que publica l'organisme internacional i que ha sigut difós aquest divendres.

La breu frase pronunciada pels autors de l'informe en una roda de premsa telefònica aquest dijous (després de l'1-O) accentua la preocupació incorporada de forma breu en el text de l'informe, on, entre els riscos interiors per a l'economia espanyola s'al·ludeix al fet que "els moviments regionals independentistes poden afegir incertesa" sobre l'economia espanyola. L'informe s'ha elaborat a partir d'informació recollida al juliol. La reflexió coincideix, en tot cas, amb l'expressada recentment pel Banc d'Espanya en el seu informe trimestral sobre l'economia espanyola (abans de l'1-O). 

Visita al mes de juliol

L'informe ordinari de l'FMI publicat aquest divendres s'enquadra dins de l'anomenat 'article IV' de l'organisme. En aquest article es fa referència als informes anuals que elabora l'organisme després que un grup d'experts de l'FMI hagi mantingut una ronda de reunions bilaterals amb autoritats i representants econòmics i socials del país. En el cas espanyol, els contactes van ser entre el 4 i el 18 de juliol i van tenir lloc amb els ministres d'Economia, Luis de Guindos, i d'Hisenda, Cristóbal Montoro, així com amb el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde. També hi va haver reunions amb representants del sector financer, dels empresaris i dels sindicats, amb membres parlamentaris i dels partits polítics, i amb persones del món acadèmic i dels 'think tanks' (centres de pensament), segons s'explica a l'informe.

Coincidint amb la publicació sobre l'economia espanyola en general, l'FMI també ha publicat aquest divendres un segon informe sobre estabilitat del sistema financer.

Incertesa política

Notícies relacionades

En els dos casos, es posa en relleu tant la solidesa i més gran equilibri de l'economia espanyola com la resistència més alta del sistema bancari espanyol. Entre els riscos manifestats en un i altre informe es fa referència a la "incertesa política".

En el primer dels informes s'al·ludeix explícitament "als moviments regionals independentistes" com a factor de risc. En l'informe sobre el sector financer s'al·ludeix al fet que "el consum privat i la inversió es poden debilitar per l'increment de la incertesa política" i aquesta és una de les eventualitats que l'organisme té en compte a l'hora de valorar la situació de la solvència de les entitats en un escenari estressat en què aquesta "incertesa política" i la marxa enrere en les reformes econòmiques pogués acabar afectant la prima de risc del deute públic espanyol.