INFORME SOBRE L'ECONOMIA ESPANYOLA

L'FMI adverteix de la pèrdua de poder adquisitiu de les pensions

Les prestacions patiran una erosió del 30% per efecte de la reforma del 2013, segons el Fons Monetari Internacional

L'organisme subratlla la fortalesa de l'economia espanyola i insisteix a apujar l'IVA reduït d'alguns productes

undefined38997487 managing director of the international monetary fund christi171006121750

undefined38997487 managing director of the international monetary fund christi171006121750 / JOSE JORDAN

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

El Fons Monetari Internacional considera que la reforma de les pensions adoptada el 2013, que va anul·lar la pujada de les prestacions en funció de la inflació, permetrà contenir la despesa pública en aquest capítol però això serà a costa d’«una significativa reducció del poder de compra dels actuals i futurs pensionistes».

En el seu informe anual sobre l’economia espanyola, l’FMI pronostica que la pujada de les pensions públiques es limitarà al mínim legal del 0,25% «durant diverses dècades» (donat el desequilibri comptable que registra el sistema) i calcula que per això, al llarg d’un període mitjà de 20 anys de percepció d’una prestació de jubilació, aquesta perdrà el 30% del seu poder adquisitiu.

L’exercici desenvolupat per l’organisme internacional agafa com a referència una taxa mitjana d’inflació anual del 2% durant el període. I hi afegeix una estimació addicional. Les persones que ara tenen uns 47 anys d’edat i s’incorporin a la jubilació a partir del 2037 tindran una pensió amb un poder adquisitiu de tot just el 60% respecte de la que s’hauria derivat sense la reforma empresa el 2013, després d’haver perdut gairebé el 40%. Aquests càlculs de l’FMI coincideixen en les qüestions essencials amb els elaborats pel Banc d’Espanya en estudis previs.

Per garantir «la sostenibilitat i generositat» del sistema, l’FMI aconsella incentivar que s’allargui la vida laboral més enllà de l’edat legal de jubilació i fomentar els plans privats voluntaris d’empreses, portables d’una feina a l’altra (motxilla), entre altres opcions.

FORTALESA DE L’ECONOMIA

L’informe ordinari de l’FMI publicat ahir s’enquadra dins de l’anomenat «article quart» de l’organisme, que fa referència als informes anuals que elabora l’organisme després que un grup d’experts de l’FMI hagin mantingut una ronda de trobades bilaterals amb autoritats i representants econòmics i socials del país. En el cas espanyol, els contactes es van celebrar entre el 4 i el 18 de juliol passats i van tenir lloc amb els ministres d’Economia, Luis de Guindos, i d’Hisenda, Cristóbal Montoro, així com amb el governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde. També hi va haver reunions amb representants del sector financer, dels empresaris i dels sindicats, amb membres parlamentaris i dels partits polítics i amb persones del món acadèmic i dels think tanks (centres de pensament), segons es relata en el mateix informe.

L’economia espanyola s’ha mantingut «sòlida, equilibrada i intensiva en la creació de llocs de treball» durant la primera meitat del 2017, i la recuperació «ha aconseguit una fita significativa», una vegada que el producte interior brut (PIB) ha sobrepassat els nivells precrisi, valora l’FMI. Segons les seves previsions, el PIB creixerà aquest any el 3,1%, després del 3,3% del 2016.

Notícies relacionades

L’organisme internacional, no obstant, identifica l’elevat nivell d’atur, més intens entre els joves, com la principal debilitat de l’economia espanyola, així com la «dualitat» del mercat laboral (entre fixos i temporals).

L’FMI valora els esforços de reducció del dèficit fets fins ara i apunta la conveniència de seguir avançant en la mateixa direcció amb mesures com per exemple elevar al tipus general de l’IVA (21%) alguns béns i serveis subjectes que ara estan gravats amb el tipus reduït (10%). També planteja utilització més els impostos mediambientals. A més, per frenar el pressupost se subratlla la importància de complir la regla de despesa.