EFECTES DEL PROCÉS D'INDEPENDÈNCIA

El Govern central redueix al mínim els tràmits per canviar de domicili social

Els trasllats només hauran de passar per la junta d'accionistes si els estatuts socials estableixen que no pot fer-ho el consell d'administració

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara més fàcil i ràpid. El Govern central ha aprovat un decret per reduir al mínim els tràmits per al canvi de domicili social de les empreses. Amb l'entrada en vigor de la norma, les companyies no hauran ni de sotmetre a la seva junta d'accionistes aquesta mena de decisions, encara que així ho estableixin els seus estatuts socials.

La norma estableix que "només si hi ha una declaració expressa en contrari per part dels estatuts de la societat, serà el consell d'administració el competent per aprovar-ho". El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha explicat el contingut de la norma.  

La mesura facilitarà els tràmits a companyies com CaixaBank, que preveu acordar aquest divendres el seu canvi de domicili social però l'ha de sotmetre a la junta d'accionistes; o a Gas Natural, que s'ho planteja, i es troba en una situació similar.

La reforma de la llei de societats de capital del 2015 ja va facilitar aquesta mena de modificacions a l'establir que el trasllat de domicili social dins d'Espanya es podia acordar només amb el vistiplau del consell d'administració. L'única limitació era que els estatuts socials ho condicionessin a la ratificació per la junta d'accionistes.

Pressions del Govern

Notícies relacionades

Aquests canvis normatius han sigut criticats pel Govern de la Generalitat. El vicepresident Oriol Junqueras, durant una entrevista a Catalunya Ràdio, ha considerat que el decret de l'Executiu central demostra les pressions a què estan sotmetent moltes empreses.

A més del Banc Sabadell, que ja ha decidit traslladar el domicili social a Alacant, CaixaBank preveu acordar aquest divendres el canvi i ubicar el domicili social a Palma de Mallorca. Altres companyies com Gas Natural, l'asseguradora Catalana Occident o Freixenet es reserven la possibilitat de fer-ho, igual que Codorniu. Altres empreses com la biotecnològica Oryzon o la tèxtil Dogi ja han decidit canviar la seva seu social.