SECTOR ENERGÈTIC

El Govern aprova el nou bo social per a la llum

Els descomptes seran entre el 25% i el 40% en funció de la vulnerabilitat del consumidor

El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal.

El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enmig del desconcert per la tensió amb la Generalitat, el Govern ha aprovat el nou bo social per a la factura de la llum, del qual es poden beneficiar més de 2,5 milions d'usuaris. Els descomptes previstos se situen entre el 25% i el 40%, en funció de la vulnerabilitat dels consumidors. El reial decret regula un mecanisme per evitar talls de subministrament en el cas dels consumidors vulnerables en risc d'exclusió social.

La rebaixa del 25% és per als consumidors considerats vulnerables. S'hi inclouen aquelles llars formades per pensionistes amb pensions mínimes i totes les famílies nombroses també considerades vulnerables. El descompte s'amplia fins al 40% per als denominats "consumidors vulnerables severs". En aquest grup s'hi inclouen les llars en què la renda familiar "sigui inferior a la meitat dels llindars establerts per als vulnerables".

Límits de consum 

En tots els casos, s'estableixen uns límits màxims de consum elèctric als quals serà aplicable el descompte del bo social "per assegurar l'eficiència en el consum energètic". 

Notícies relacionades

El reial decret estableix l'obligació de les empreses comercialitzadores o les seves matrius o grups empresarials de finançar el bo social, en funció de la seva quota de mercat de clients. Aquest bo serà assumit per aquestes companyies "com un servei d'interès general, sense carregar-lo sobre els consumidors o els Pressupostos Generals de l'Estat".

Per als consumidors vulnerables s'amplia de dos a quatre mesos el termini per suspendre el subministrament, un cop que s'hagi produït l'impagament.