El Cercle rebutja la violència l'1-O i alerta de la situació "extremadament preocupant" a Catalunya

L'organisme apel·la a recuperar el diàleg i adverteix dels perills d'una declaració unilateral d'independència

El 'lobby' exigeix una "actitud activa, si no de lideratge" del Govern i del Parlament espanyols

 

  / ACN

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Cercle d'Economia deplora la "violència viscuda" diumenge passat durant el referèndum suspès pel Tribunal Constitucional, i qualifica la situació a Catalunya "d'extremadament preocupant".

L'organisme, que agrupa empresaris, directius i acadèmics de totes les ideologies, alerta del risc d'una declaració unilateral d'independència (DUI), com marca el full de ruta de la Generalitat. Aquesta mesura abocaria el país a "una situació extraordinàriament complexa i de conseqüències desconegudes, però, en qualsevol cas, molt greus". Al seu parer, no només afectaria tots els partits polítics, sinó que "sotmetria la ciutadania catalana, sigui quina sigui la seva sensibilitat política, a una tensió de difícil control".

A la vegada que reclama recuperar la via del diàleg, com ha exigit en els últims mesos i anys, exigeix una "actitud activa, si no de lideratge, del Govern i el Parlament espanyols". El Cercle, presidit per Joan Josep Brugera, recorda la seva trajectòria de més de 60 anys "a favor de la democràcia i el progrés social i econòmic" i s'ofereix per contribuir a una nova etapa de diàleg.

Deteriorament de la convivència

Notícies relacionades

Pel que fa a la violència de l'1 d'octubre, la qualifiquen "d'inexplicable" i causant d'un deteriorament "del nostre marc de convivència". Al seu torn, afegeixen, "reflecteix, de manera extremadament preocupant la incomprensible i irracional dinàmica per la qual, des de fa anys, es desenvolupa el denominat conflicte català. Un llarg camí que no ha incorporat la necessària combinació dels principis democràtic i de legalitat".

Adverteix que quan violència i ruptura de la legalitat van juntes "la democràcia s'esquerda". "Avui, Catalunya reflecteix una realitat extremadament preocupant. L'amenaça de deteriorament de la convivència va acompanyada d'un perjudici notable al govern de les coses i al manteniment de la recuperació econòmica i de l'ocupació. Davant de tot això, tenint en compte les opcions que es plantegen des del Govern i el Parlament de Catalunya en aquests dies, el Cercle d’Economia, donant continuïtat a les seves nombroses preses de posició des de fa més d'una dècada a favor d'una via dialogada i moderada, vol mostrar la seva màxima preocupació davant la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència (DUI)".