FINANCES PÚBLIQUES

La UE acorda tancar el procediment de dèficit excessiu contra Grècia

El país va tancar el 2016 amb superàvit

40041441 601

40041441 601 / SAKIS MITROLIDIS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Brussel·les

El Consell Europeu ha anunciat aquest dilluns el tancament del procediment de dèficit excessiu contra Grècia, com havia recomanat el mes de juliol passat la Comissió Europea (CE), al considerar que les finances hel·lenes s'han estabilitzat.

"Està confirmat que el dèficit del país està ara per sota del 3% del producte interior brut (PIB), la referència de la UE per avaluar els dèficits públics", ha indicat en un comunicat el Consell, institució que representa els 28 estats membres de la Unió Europea.

La presidència de torn estoniana del Consell ha afegit que, després de "molts anys de greus dificultats, les finances gregues estan en molt més bona forma" que el 2009, quan el Consell va assenyalar per primera vegada Atenes per excés de dèficit.

"Estem a l'últim any del programa de suport financer i s'han fet progressos per tornar a habilitar Grècia per proveir-se de diners en els mercats internacionals a taxes sostenibles", ha afegit el ministre de Finances d'Estònia, Toomas Tõniste.

El dèficit hel·lè va arribar a situar-se en el 15,1% del PIB el 2009, però des d'aleshores el balanç fiscal d'aquest Estat membre de la UE "s'ha redreçat progressivament".

Superàvit el 2016

Atenes va aconseguir el 2016 passar d'un dèficit del 5,9% a un superàvit del 0,7% i, si bé "es projecta un petit dèficit el 2017, s'espera que després el panorama fiscal torni a millorar", ha afegit la presidència de torn del Consell.

El deute grec en relació amb el PIB, que va arribar a un pic del 179% el 2016, també s'espera "que decreixi els anys vinents", afegeix el comunicat.

"Tenint en compte tot això, el Consell troba que Grècia compleix les condicions per tancar el procediment de dèficit excessiu" i pot tornar al Pacte d'Estabilitat i Creixement com la resta de socis de la UE.

La "vigilància" de Brussel·les continuarà "fins a l'agost del 2018, sota el programa d'ajust macroeconòmic i el postprograma de control que el seguirà", ha precisat el Consell.

Les autoritats gregues s'han compromès a mantenir un superàvit primari del 3,5% del PIB fins al 2022 i posteriorment una trajectòria fiscal que sigui "consistent" amb els requeriments fiscals de la UE.

Notícies relacionades

El 12 de juliol, la Comissió Europea va sol·licitar que es tanqués el procediment de dèficit excessiu, després "dels esforços substancials del país en els últims anys per consolidar les seves finances públiques".

Només França, Espanya i el Regne Unit mantenen obert el procés de dèficit excessiu, davant els 24 països que el 2011 estaven en aquesta situació.