ACTIVITAT ECONÒMICA

Els preus industrials eleven el seu creixement a l'agost fins al 3,2%

L'energia impulsa el cost dels preus industrials

fsendra38105711 barcelona  19 04 2017 economia   cadena de montaje del coche170807182623

fsendra38105711 barcelona 19 04 2017 economia cadena de montaje del coche170807182623 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Els preus industrials van baixar un 0,1% en relació amb el mes anterior, però van elevar el seu creixement interanual dues dècimes, fins al 3,2%, segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb el repunt interanual de l'agost, els preus industrials encadenen 11 mesos consecutius d'ascensos després d'haver-se incrementat en els últims tres mesos del 2016 i en els vuit primers mesos del 2017.

L'augment de la taxa interanual dels preus industrials s'ha degut a l'impacte positiu de tots els sectors, especialment de l'energia i els béns intermedis.

En concret, l'energia va elevar tres dècimes la seva taxa interanual a l'agost, fins al 6%, per l'encariment de la refinació de petroli, mentre que els béns intermedis van incrementar quatre dècimes la seva variació, fins al 2,9%, per la pujada dels preus de la producció de metalls preciosos.

La taxa de variació anual de l'índex general sense energia va pujar una dècima a l'agost, fins al 2,1%, de manera que se situa més d'un punt per sota de la de l'índex general.

En termes mensuals, els preus industrials van retrocedir un 0,1% a l'agost ja que l'increment dels preus en els béns intermedis es va veure compensat pel descens en l'energia.

Així, els béns intermedis van elevar els seus preus un 0,1% respecte al juliol, mentre que l'energia els va retallar un 0,4% per l'abaratiment de la producció, transport i distribució d'energia elèctrica.

Comunitats autònomes

A l'agost la taxa anual dels preus industrials va baixar en vuit comunitats i va pujar en nou. Els repunts més significatius van correspondre a les Canàries i Galícia, que van incrementar la seva taxa anual un punt, fins al 5,8% i el 3,8%, respectivament.

Notícies relacionades

Per contra, els principals descensos els van registrar les Balears i el País Valencià, amb taxes que van baixar vuit i sis dècimes, fins al 5,6% i el 2,3%, respectivament.

Malgrat aquesta evolució, gairebé totes les comunitats presentaven a l'agost taxes interanuals positives de preus industrials, amb Astúries (7,2%), Andalusia (6,7%) i les Canàries (5,8%) al capdavant. L'única regió en negatiu és Madrid, amb una taxa del -0,3%.

Temes:

Preus