Montoro insta els proveïdors a informar de la legalitat de les seves factures amb la Generalitat

El ministre es dirigeix als presidents de les patronals per animar-los a usar la declaració responsable

Cada empresari pot declarar que els béns o serveis prestats no tenen relació amb el referèndum

tecnicomadrid34009298 barcelona  23 de mayo de 2016  cristobal  montoro   jornada

tecnicomadrid34009298 barcelona 23 de mayo de 2016 cristobal montoro jornada

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

Després d'haver dissenyat el mecanisme pel qual les entitats financeres de Catalunya queden obligatòriament implicades en la vigilància de la legalitat dels pagaments de la Generalitat, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, també busca la col·laboració voluntària dels empresaris proveïdors de l'administració catalana contra el finançament del referèndum il·legal de l'1-O.

El mateix ministre d'Hisenda va enviar cartes divendres passat als presidents de les principals organitzacions empresarials estatals i catalanes per donar a conèixer l'anomenada "declaració responsable" que podrà acompanyar les factures emeses per deixar constància que els béns o serveis entregats a l'administració de la Generalitat "no tenen relació amb el finançament d'activitats il·legals, ni contràries a les decisions dels tribunals".

Nou cartes

Així, Montoro ha enviat les cartes als presidents de la CEOE i de Cepime, Juan Rosell i Antonio Garamendi; als presidents de Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellá; de Pimec, Josep Maria González, i de Cecot, Antoni Abad; als presidents o secretaris generals de les organitzacions d'autònoms ATA, Lorenzo Amor; UPTA, Eduardo Abad, i UATAE, Francisco Ferrera, i al president de la confederació espanyola de cooperatives COCETA, Juan Antonio Pedreño.

En cada una d'aquestes cartes, el ministre recorda als presidents de les patronals les mesures adoptades per la Comissió Delegada d'Afers Econòmics el Govern el 15 de setembre que, a la pràctica, van suposar la intervenció dels pagaments de la Generalitat per part d'Hisenda davant la negativa dels responsables catalans d'enviar cada setmana al ministeri els informes exigits avalant la legalitat dels pagaments públics i que cap té relació amb l'organització del referèndum. (Aquests enviaments es van tornar a produir, almenys de forma parcial, tres dies després).

Model de declaració

A través d'aquesta ordre ministerial, també es va posar en marxa l'anomenada "declaració responsable acompanyant de la factura". Es va disposar que "qualsevol persona física o jurídica que entregui béns o presti serveis" a la Generalitat o qualsevol entitat vinculada "podrà" adjuntar a la seva factura la citada declaració responsable, "en què quedi constància que aquests béns o serveis no tenen relació amb el finançament d'activitats il·legals, ni contràries a les decisions dels tribunals". 

La norma també dona opció als proveïdors de comunicar possibles "dubtes" sobre el destí final dels béns i serveis entregats, "sense perjudici de la seva eventual comunicació al Ministeri Fiscal".

Nova pàgina web

Notícies relacionades

El ministre explica als presidents de la patronals que a la pàgina web del Ministeri d'Hisenda ja es pot trobar el model de declaració responsable que ha dissenyat el seu departament. El lloc forma part d'una pàgina web més àmplia que ha habilitat el Ministeri d'Hisenda sobre les mesures adoptades per al control de les finances de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta pàgina es poden consultar les mesures normatives adoptades, així com els models de declaració disposats o els procediments que han d'adoptar les oficines bancàries en els seus pagaments.