EMPLEATS PÚBLICS

La Generalitat avança el pagament de nòmines als seus funcionaris

L'Executiu català dona l'ordre als bancs de pagar amb una certificació de la Interventora General

abertran40182934 barcelona  18 09 2017 politica   reuni n del govern  en la f170919110405

abertran40182934 barcelona 18 09 2017 politica reuni n del govern en la f170919110405 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Molts funcionaris catalans es van endur ahir una grata sorpresa en plena crisi i tensió entre el Govern i l’Estat al veure en els seus comptes que havien cobrat la nòmina de setembre, fins i tot quatre o cinc dies abans del que és habitual. Els que tenen compte a CaixaBank i el BBVA, les entitats que guarden la tresoreria de la Generalitat, han sigut els primers. La resta cobraran aquest mateix divendres amb tota probabilitat.

Àvid per donar el senyal que almenys gestiona el pagament de la seva pròpia plantilla malgrat tenir intervinguts els comptes per part del ministeri d’Hisenda, el departament d’Economia de la Generalitat, liderat pel vicepresident Oriol Junqueras, ha donat ràpidament als bancs l’ordre de pagament dels 340 milions d’euros corresponents als sous dels funcionaris i treballadors de la Generalitat, amb càrrec a la seva pròpia tresoreria.

Com a conseqüència de la situació actual de control, el Govern ha incorporat una certificació de la interventora general, Rosa Vidal, que acredita per a què són els fons i que no es destinen a cap activitat relacionada amb el referèndum de l’1 d’octubre (1-O). El mecanisme establert preveu que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, doni el seu vistiplau a qualsevol d’aquests moviments. Així és com funciona la gestió econòmica i financera en l’actualitat a l’Administració catalana.

El pagament d’aquestes nòmines correspon només al personal de la Generalitat, que són uns 167.000; no a tot el seu sector públic, que arriba fins a unes 227.000 persones. Aquesta operació és possible gràcies al fet que l’Executiu català ja va cobrar a principis de mes, abans de ser intervingut, la primera part de la transferència mensual amb càrrec al sistema de finançament autonòmic, que són uns 700 milions d’un total de 1.400 milions. Són diners que corresponen a Catalunya per la recaptació dels grans impostos estatals com el de la renda de les persones físiques (IRPF) o el del valor afegit (IVA). 

Notícies relacionades

La resta de despeses en el que queda de mes incloses en l’ordre de la comissió delegada del Govern per a afers econòmics del novembre de l’any passat les pagarà directament Hisenda amb càrrec a la resta de la transferència pel sistema de finançament, uns 700 milions d’euros. En aquests apartats s’inclouen les relacionades amb salut, educació o serveis socials, així com les nòmines dels treballadors públics. Queden fora de pressupost i, per tant, sense dotació mentre duri aquest bloqueig dels comptes, partides relacionades amb la vivenda, la promoció econòmica, R+D, subvencions, internacionalització, cultura i moltes altres àrees que no es consideren com a prioritàries.

Si la intervenció financera es manté a l’octubre, tota l’operació de pagament anirà a càrrec d’Hisenda. El Govern haurà de remetre les dades i el departament de Montoro pagarà les factures, incloent-hi les nòmines, amb els diners retinguts de la transferència mensual del sistema de finançament.