punt de partida

El Govern proposa que hi hagi només tres tipus de contractes laborals

Báñez planteja als sindicats i les patronals una nova modalitat temporal "de protecció creixent"

40183580 601

40183580 601 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Els agents socials i el Govern van reprendre ahir el diàleg social, que havia entrat en una fase de letargia que amenaçava amb bloquejar la negociació. La ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va plantejar als líders sindicals i patronals una bateria de propostes que inclouen la reducció de les modalitats de contractes a només tres tipus: indefinit, de formació i un de temporal reformulat com «de protecció creixent».

La reducció de les abundants modalitats de contractació existents en l’actualitat s’havia convertit en una proposta recurrent de les organitzacions empresarials, d’alguns experts i també d’alguns partits polítics.

Báñez va emmarcar la proposta de simplificació de les modalitats de contractes i la transformació del temporal en un amb indemnització progressiva dins de l’acord firmat entre el PP i Ciutadans el 2016. El punt de partida per al nou contracte és una indemnització de 12 dies de sou per any treballat per al primer exercici, cosa que significa igualar la xifra actualment en vigor. A partir del segon any pujaria a 16 dies d’indemnització i a 20 en el tercer, cosa que equival a igualar-la amb el cost de rescindir un lloc de treball indefinit. 

Així mateix, la ministra va plantejar establir desincentius per a aquelles empreses que recorrin més a la contractació temporal i la rotació excessiva, mitjançant l’increment de cotitzacions socials per desocupació que hagin de satisfer, a la vegada que s’estableix un nou incentiu en les cotitzacions per a les empreses que tinguin un percentatge més alt de contractes indefinits en comparació amb les del seu mateix sector.

PENALITZAR I PERSEGUIR TEMPORALS / Al mateix temps, el Ministeri d’ocupació va oferir reforçar el principi de la causalitat de la contractació temporal, posar màxims en la negociació col·lectiva, penalitzar les empreses que abusen dels eventuals amb un augment de les cotitzacions socials i reforçar la persecució del frau en els contractes a través de la inspecció de treball i amb sancions més elevades.

La bateria de mesures proposades per la ministra també preveu la posada en marxa de programes ja anunciats com una ajuda de 430 euros als joves que siguin contractats a través del pla d’ocupació juvenil, incrementar la bonificació per la conversió d’aquests llocs de treball  a indefinits fins a 3.000 euros i equiparar les cotitzacions del contracte en pràctiques amb el de formació. Així mateix, s’aprofundeix en el nou model de formació contínua, criticat fins ara pels sindicats i les patronals, i es proposa continuar amb el debat per a una reforma del sistema de pensions per millorar la «suficiència i sostenibilitat» de la Seguretat Social.

Notícies relacionades

ELS SINDICATS VEUEN AVANÇOS / La primera reacció dels líders sindicals ha sigut optar per la cautela, encara que sense crítiques directes a les mesures plantejades. El president de la CEOE, Juan Rosell, sí que va advertir que no és partidari d’apujar les cotitzacions socials.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, va indicar que el sindicat participarà en les taules de negociació obertes «en la mesura que siguin funcionals» per a l’objectiu de reduir l’elevada temporalitat, millorar els salaris més baixos, enfortir la negociació col·lectiva i fer viable el sistema de pensions. El seu homòleg d’UGT, Josep Maria Álvarez, va destacar que estan «en condicions de poder avançar, d’anar situant elements que ens permetin que la precarietat laboral comenci a reduir-se de manera considerable».