FISCALITAT EUROPEA

Ofensiva a la UE per gravar els gegants d'internet

França, recolzada per Alemanya, Itàlia i Espanya, llança la campanya perquè Amazon, Facebook o Google paguin una taxa compensatòria pel seu volum de negoci

La Comissió Europea anuncia que presentarà una proposta amb totes les alternatives possibles abans de la cimera digital de líders de la UE del 29 de setembre

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

Davant el malestar d’alguns governs europeus pels «impostos irrisoris» que paguen algunes multinacionals a la Unió Europea augmenten els que  exigeixen canvis en la fiscalitat. França, recolzada per Alemanya, Itàlia i Espanya, ha llançat una ofensiva per imposar una «taxa compensatòria» als gegants d’internet que gravi el seu volum de negoci i no els beneficis, de forma que paguin impostos on generen valor. El debat s’obre avui al Consell de Ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) que se celebra a Tallinn (Estònia). París espera una decisió de tots els líders europeus a finals d’any.

L’enginyeria fiscal ha permès a nombroses multinacionals que operen a Europa desviar els seus beneficis a les jurisdiccions amb fiscalitats més benèvoles per rebaixar la seva factura fiscal. La idea que persegueix França és imposar als gegants tecnològics una taxa a la xifra de negoci país per país i no als beneficis desviats a filials instal·lades en estats amb una baixa fiscalitat, com és el cas d’Irlanda, que aplica un impost de societats del 12,5%, cosa que els permet reduir els impostos a pagar. 

70.000 MILIONS

El cas més sonat és el d’Apple a Irlanda, a qui Brussel·les exigeix que torni 13.000 milions en impostos no pagats. Però les estimacions de la Comissió Europea eleven fins als 70.000 milions anuals els diners que les hisendes europees no ingressen cada any pels impostos que es deixen d’abonar gràcies a aquests tripijocs. 

«No podem acceptar que els gegants d’internet amb una xifra de negoci de milers de milions de dòlars paguin sumes irrisòries en impostos», esgrimeix el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, defensor de la iniciativa que ha aconseguit sumar l’alemany Wolfgang Schäuble, l’italià Pier Carlo Padoan i l’espanyol Luis de Guindos. Tots quatre firmen una carta conjunta remesa a la resta de col·legues europeus en què insten a actuar.

«Ser capaç d’imposar un impost adequat a les empreses que operen en l’economia digital és un gran repte per a la Unió Europea. No hauríem d’acceptar més que les empreses facin negocis a Europa però paguin quantitats mínimes d’impostos a les nostres hisendes. L’eficiència econòmica està en joc, així com l’equitat i la sobirania tributària», proclamen aquests quatre pesos pesants de l’economia de l’Eurozona.

LEGISLACIÓ OBSOLETA

Le Maire defensa que la proposta és «justa» i espera sumar aquest cap de setmana nous adeptes a la seva causa entre els quals podrien incorporar-s’hi Àustria, Eslovènia, Grècia i Bulgària. Estònia, que ostenta aquest semestre la presidència rotatòria de la Unió Europea, admet que la legislació internacional s’ha quedat «obsoleta» per respondre als reptes de l’economia digital i que és urgent buscar solucions. Un dels problemes de la legislació actual és que les empreses només poden ser sotmeses a impostos en un país si compten amb un establiment estable en aquest país. L’economia digital permet en canvi oferir serveis amb una presència física mínima i és per això que moltes empreses poden esquivar el pagament d’impostos o pagar-ne molt pocs.

Notícies relacionades

«Ja no és possible dir que les deficiències en les regles de tributació internacional són una llacuna mínima que afecta només un limitat nombre d’empreses. Aquesta deficiència s’ha convertit en un avantatge competitiu desigual per als negocis més exitosos i per als que més creixen», admet la presidència estoniana en un document de treball elaborat per rellançar el debat en relació amb gegants com Facebook, Apple, Alphabet, Amazon o Microsoft.

PROPOSTA IMMINENT

La Comissió Europea ja ha fet pinya al voltant de la idea francesa i ha anunciat que presentarà una proposta amb totes les opcions possibles abans de finals de mes, a temps per a la cimera de Caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea prevista per al 29 de setembre vinent a Estònia i centrada en el tema digital. «És un element important. Pensem que l’economia digital ha de ser taxada i presentarem un document amb totes les alternatives possibles perquè els líders polítics arribin a un consens», va explicar ahir a Tallinn el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici.