EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Hisenda pagarà directament als funcionaris de la Generalitat

Montoro dona un ultimàtum de 48 hores a Puigdemont perquè presenti un pla de retallada de despeses sense afectar els serveis bàsics

L'Estat assumeix el control del 80% dels pagaments del pressupost autonòmic i tanca al Govern tota via d'endeutament

undefined40118728 madrid 15 09 2017 politica rueda de prensa posterior a la r170915134352 / DAVID CASTRO

undefined40118728 madrid 15 09 2017 politica  rueda de prensa posterior a la r170915134352
El Govern agafa el control del pressupost de la Generalitat

/

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

El Ministeri d’Hisenda assumirà, a partir d’ara, el pagament de les nòmines als funcionaris de la Generalitat, de les subvencions públiques que reben famílies i empreses catalanes i de les prestacions per dependència. Aquesta és una de les conseqüències de les mesures adoptades ahir pel Consell de Ministres per «garantir que cap euro es destina a cap fi il·legal, com el referèndum de l’1 d’octubre, o contrari a l’estabilitat pressupostària».

Així ho va explicar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres on va explicar el que ell va anomenar «mecanisme innovador de control de pagaments» per referir-se al que, a la pràctica, constitueix tot un sistema d’intervenció dels comptes de la Generalitat.

Mesures d'intervenció

Per controlar la gestió de la despesa de la Generalitat, Hisenda ja no enviarà noves transferències mensuals a Catalunya (uns 1.400 milions al mes) sinó que abonarà directament tant les factures dels proveïdors, com les nòmines dels seus empleats públics, a mesura que ho requereixi la Generalitat. A la pràctica, això suposa controlar una mica més del 80% dels ingressos autonòmics (el 20% restant correspon a tributs cedits i propis de la comunitat).

A més, la Generalitat  no podrà endeutar-se ni a curt ni a llarg termini sense una autorització prèvia del Consell de Ministres. Per últim, s’implica les entitats de crèdit «amb la finalitat que les seves oficines evitin col·laborar amb les activitats del referèndum il·legal, com ja fan davant d’altres possibles actuacions delictives, com pot ser el blanqueig de diners», segons el comunicat emès pel Ministeri d’Hisenda.

A tot això s’hi afegeix un ultimàtum de 48 hores al president Puigdemont perquè en aquest termini presenti a Hisenda un pla de retallades de despeses del pressupost autonòmic que, sense afectar els serveis essencials ni els funcionaris, garanteixi que Catalunya complirà el seu objectiu de dèficit el 2017. «Si no adopta aquest acord de no disponibilitat (retallades), l’adoptarà el ministre», va dir Montoro com a ultimàtum.

Suport del PSOE i C’S

Segons el ministre, totes aquestes mesures s’adopten a l’empara de la llei d’estabilitat pressupostària i  són en resposta a la decisió presa pel vicepresident Oriol Junqueras d’incomplir l’obligació de remetre cada setmana a Hisenda informes de la Intervenció per garantir que no es destina cap euro de despesa pública al referèndum de l’1-O.

«Si en 48 hores no hi ha un compromís de compliment de la llei, a partir d’ara els pagaments de la Generalitat els farà el Govern d’Espanya, i els farà per garantir el següent: que es compleix una llei que és un compromís europeu per a la recuperació econòmica, que és la llei d’estabilitat. En segon lloc, perquè no es gasti ni un euro en activitats que s’han declarat il·legals . En tercer, per garantir que la gent cobri. En quart lloc, per garantir que els serveis públics funcionen», va dir el president del Govern, Mariano Rajoy, en la seva intervenció davant la Junta Directiva Regional del PP català, a Barcelona.

El mateix Rajoy es va encarregar ahir d’anticipar el contingut del nou paquet de mesures antireferèndum als líders del PSOE i de Ciutadans, Pedro Sánchez i Albert Rivera, que li van expressar el suport en defensa de l’Estat de dret.

"L’art. 155 per la porta del darrere"

El Ministeri d’Hisenda assumeix en un comunicat oficial que «és veritat que aquestes mesures afecten l’autonomia financera de la Generalitat», i afegeix: «Però no suposen cap control polític ja que el Govern en cap moment suspèn les seves competències».

El Govern central, doncs, s’espolsa qualsevol possible interpretació vinculada a la hipotètica aplicació del temut article 155 de la Constitució, que permet a l’Estat retirar competències d’una autonomia que incompleixi les obligacions que imposa la Constitució.

Notícies relacionades

La Generalitat, no obstant, interpreta que la decisió del Govern d’assumir el control de les despeses dels serveis bàsics a Catalunya suposa que l’Executiu «ha aplicat de forma encoberta l’article 155 de la Constitució», segons ja va declarar el vicepresident i conseller d’Economia del Govern, Oriol Junqueras, informa Xabi Barrena. El Govern catalàva anunciar una «batalla jurídica» a l’Estat i a la UE contra aquesta mesura.

El ministre Montoro també va anunciar una altra «batalla jurídica» en això, ja que va dir que el Govern portarà davant la fiscalia la interventora general de la Generalitat, Rosa Vila, per no complir amb l’obligació d’informar dels pagaments de l’Executiu català. És la primera vegada que la Moncloa actua en contra d’un funcionari a conseqüència del referèndum de l’1 d’octubre.