RESPOSTA AL DESAFIAMENT DEL GOVERN

El Govern central agafarà les regnes dels comptes de la Generalitat

Hisenda exigirà cada mes una relació de partides i les pagarà amb els avançaments del finançament autonòmic

zentauroepp33608827 rajoy puigdemont170908200719

zentauroepp33608827 rajoy puigdemont170908200719 / David Castro

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La resposta del Govern central al repte de la Generalitat, que ha deixat de remetre la justificació de despeses setmanals que se li reclamava, no s'ha fet esperar. L'Executiu central aprovarà aquest divendres un paquet de mesures per controlar al màxim la despesa del Govern català.

Una de les iniciatives consisteix a exigir una justificació mensual de les despeses pressupostàries de l'exercici abans perquè es paguin fins i tot directament per part de l'Estat a compte dels avançaments mensuals del finançament autonòmic. De fet és el més semblant a una intervenció, encara que des de la Moncloa es rebutja aquesta expressió.

El Govern remet mensualment avançaments mensuals a les comunitats que corresponen a l'IRPF o l'IVA i la resta d'impostos del sistema de finançament autonòmic, i cada autonomia els dedica a portar a terme les seves polítiques. En el cas de Catalunya, s'exigirà a la Generalitat que passi comptes sobre el destí d'aquests recursos i l'Estat fins i tot s'ocuparà de fer arribar els recursos als beneficiaris. 

Segueix el FLA  

L'Executiu de Mariano Rajoy ha descartat tancar l'aixeta del fons de finançament autonòmic (FLA) com havia advertit el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Aquesta mesura perjudicaria especialment els proveïdors, per exemple les farmàcies, ja que aquests recursos van directament als beneficiaris.

Notícies relacionades

Davant el nou desafiament del Govern, l'Executiu central ha decidit pressionar més. Ara s'entra en una fase de pràctica intervenció dels comptes públics.

Encara que no entra dins del paquet de mesures d'aquest divendres, el Govern espanyol estudia també fórmules per controlar que la Generalitat, que té tancat l'accés als mercats amb una qualificació creditícia de bo porqueria, pugui beneficiar-se de fons privats. Aquesta iniciativa formarà part d'un altre paquet que ultima l'Administració central.