El Govern prendrà mesures per millorar la rendibilitat dels plans de pensions

A més de la rebaixa de les comissions es regularà la liquiditat de manera que no tingui a límits a partir del desè any

GRA254. BURGOS, 12/09/2017.- El ministro de Economía, Industria y Competitividad, Luis de Guindos ha pronunciado una conferencia en burgos titulada Claves de la actualidad económica. Retos y oportunidades . EFE/Santi Otero

GRA254. BURGOS, 12/09/2017.- El ministro de Economía, Industria y Competitividad, Luis de Guindos ha pronunciado una conferencia en burgos titulada Claves de la actualidad económica. Retos y oportunidades . EFE/Santi Otero / Santi Otero (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern central s’ha proposat fer els plans de pensions tan atractius com sigui possible per complementar el sistema públic de prestacions. En aquesta línia, el Ministeri d’Economia prepara un reial decret que inclourà una reducció de les comissions de gestió i dipòsit dels plans de pensions i, al seu torn, regularà la liquiditat d’aquests instruments de previsió social, que deixarà de tenir límits a partir del 2025, per a les aportacions amb més de 10 anys d’antiguitat.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va avançar dimarts que una de les mesures consistirà a rebaixar de l’1,5% a l’1,25% la comissió de gestió màxima. Per la seva part, està previst que la de dipòsit, que perceben les entitats financeres dipositàries, també baixi, del límit del 0,25% al 0,20%, segons van afegir fonts del seu departament.

L’Executiu central, que ha exposat a consulta pública el projecte de decret a l’espera d’al·legacions de les parts interessades fins al pròxim 27 de setembre, entén que s’ha de rebaixar «la incidència dels costos de gestió i dipòsit dels fons de pensions en la rendibilitat dels plans de pensions». També defensa ajustar aquests costos al nivell actual de baixos tipus d’interès existent al mercat.

Una de les mesures estrella de la reforma consistirà a atorgar liquiditat als plans a partir de l’1 de gener del 2025, per a les aportacions efectuades amb una antelació de 10 anys respecte a aquesta data. La gran novetat és que no hi haurà límits en la quantia davant els 10.000 euros que marca el límit de liquidació de la normativa actual. En la seva exposició de motius, el Govern central destaca la necessitat d’«una regulació concreta de les condicions de liquiditat futura de les aportacions a fer». 

COMPLEMENT DEL PÚBLIC

Notícies relacionades

L’objectiu essencial de l’Executiu és potenciar els plans de pensions com a producte d’inversió a mitjà i llarg termini per a futures generacions, tenint en compte que constitueixen una alternativa complementària al sistema públic de pensions.

Alguns estudis han qüestionat aquests instruments de previsió social, la rendibilitat a llarg termini dels quals és pitjor que la de l’Ibex 35 o els bons de l’Estat. A més a més del reial decret per modificar el reglament de plans i fons de pensions, està previst aprovar-ne un altre que afecta la instrumentació dels compromisos per pensions de les empreses amb els treballadors i beneficiaris. Aquest segon també inclourà la possibilitat de disposar de forma anticipada dels drets econòmics derivats de primes d’assegurances o aportacions amb una antiguitat mínima de 10 anys.