Dotzena pujada consecutiva

L'IPC va pujar a l'agost fins a l'1,6% per l'alça dels carburants

En termes mensuals, els preus es van incrementar el 0,2% respecte del juliol

33277581 591

33277581 591

2
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar una dècima a l'agost, fins a l'1,6%, impulsat per l'alça dels preus dels carburants, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'organisme estadístic, que confirma d'aquesta manera les dades avançades a finals del mes passat, ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l'IPC del juliol han destacat els preus del transport, que van elevar la seva variació anual gairebé un punt, fins al 3,3%, a causa, fonamentalment, de la pujada dels preus dels carburants a l'agost, davant el descens registrat l'any passat.

La de l'agost és la dotzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.

Automòbils

L'INE destaca en aquest grup de transport l'increment dels preus dels automòbils, més baix que el reflectit l'agost del 2016. També hi va influir la vivenda, que va elevar una dècima la seva taxa, fins al 3,3%, ja que els preus del gas i el gasoil per a calefacció van pujar a l'agost, mentre que van baixar el mateix mes de l'any passat.

També destaca en aquest grup, encara que en sentit contrari, el manteniment dels preus de l'electricitat, que van augmentar el 2016.

En canvi, a l'agost va destacar el descens de la taxa interanual del grup d'altres béns i serveis en quatre dècimes, fins al 0,6%, pel comportament dels preus de les assegurances, que van pujar menys aquest mes que l'agost de l'any passat, i el retrocés en vuit dècimes, fins al 0,7%, de les comunicacions degut a l'estabilitat dels preus dels serveis de telefonia i fax, davant l'augment registrat el 2016.

Aliments sota control

S'hi sumen els aliments i les begudes no alcohòliques, amb una taxa anual del 0,0%, una dècima per sota de la del juliol, causada per la baixada dels preus de les fruites, més gran que la de l'agost de l'any passat.

L'IPC interanual va començar l'any en el 3%, la seva taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%. A l'abril, l'IPC va tornar a pujar, fins al 2,6%, i al maig va caure fins a l'1,9%, alhora que al juny va tornar a baixar fins a l'1,5%, taxa que es va repetir al juliol.

Notícies relacionades

En el vuitè mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va augmentar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 2%. En termes mensuals, l'IPC va pujar un 0,2% respecte al juliol, mes en què els preus van caure un 0,7%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va caure dues dècimes a l'agost, fins a l'1,2%, i es va situar quatre dècimes per sota de la taxa general de l'IPC.