jurisprudència a Europa

La justícia europea estudia que els dies de vacances pendents no es perdin

L'advocat general de la UE es pronuncia a favor de l'ajornament il·limitat de les vacances no disfrutades en el cas d'un autònom

1
Es llegeix en minuts

Una empresa britànica hauria de compensar un fals autònom per les vacances que aquest no va disfrutar durant 13 anys. És l'opinió de l'advocat general de la UE davant un cas plantejat davant el Tribunal de Justícia de la UE. Malgrat que el Regne Unit està en ple procés de 'brexit', l'opinió del magistrat en el cas 'C214/16 C. King v The Sash Window Workshop Ltd., Richard Dollar' podria ser adoptada pel TJUE i obrir la porta a un canvi en les relacions laborals a escala europea. Amb aquesta doctrina, les empreses haurien de compensar totes les vacances que no han pogut disfrutar els seus assalariats i els falsos autònoms. En el marc legal espanyol, la prescripció de les vacances no disfrutades és d'un any.

Notícies relacionades

L'advocat de la UE considera que "és incompatible amb la legislació de la UE obligar el treballador a agafar vacances abans de saber si seran retribuïdes". Els fets que justifiquen un canvi en la jurisprudència actual són, segons el magistrat, el profund canvi de les relacions laborals a Europa, amb més contractes flexibles i intermitents. D'aquesta manera, "el dret a una compensació financera per les vacances anuals retribuïdes no disfrutades neix amb motiu de la conclusió de la relació laboral i s'estén a la totalitat del període en què l'empresari no va facilitar al treballador cap mecanisme adequat per a l'exercici del dret a vacances anuals retribuïdes, i s'extingeix únicament a partir del moment en què s'hagués posat a disposició del treballador aquest mecanisme".

Després d'aquesta explicació tècnica es dibuixa una situació que exigiria des d'un punt de vista legal que les vacances s'han de disfrutar mentre estigui en vigor el contracte, i que la pràctica de pagar-les durant la relació laboral si no s'han fet abans que expiri el termini s'hauria de definir com a alegal. L'advocat comunitari obre el dret del treballador a posposar disfrutar dels dies de vacances no consumits fins al moment en què tingui oportunitat d'exercir aquest dret.