PSOE i PP demanen les compareixences de Rato, Solbes i Salgado al Congrés

Els dos grups majoritaris eviten citar Aznar i Zapatero en la comissió d'investigació de les caixes

Els diputats perfilaran aquesta setmana la llista de compareixents dels pròxims mesos

tecnicomadrid19830053 salgado y serra julio 2012

tecnicomadrid19830053 salgado y serra julio 2012

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

El PP i el PSOE han evitat citar els seus respectius expresidents José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero perquè assisteixin a la comissió del Congrés que investiga la crisi financera, la fallida de les caixes i el rescat bancari, però sí que coincideixen a convocar, entre altres, l'exvicepresident econòmic del PP i qui va ser president de Caja Madrid i de Bankia, Rodrigo Rato, i els seus homòlegs socialistes Pedro Solbes i Elena Salgado.

Aquests són alguns dels noms que apareixen als diferents llistats de compareixents que han registrat els grups parlamentaris, i als quals ha tingut accés Europa Press. I hauran de decidir a qui trucar els pròxims mesos, una decisió que es començarà a negociar en la reunió que aquest òrgan celebrarà dimecres que ve.

La comissió, que presideix Ana Oramas, la diputada de Coalició Canària (CC), pretén examinar un període que va des de l'any 2000, per incloure l'eclosió de l'anomenada bombolla immobiliària, fins ara, passant pel rescat financer europeu de les caixes, i va començar els seus treballs al juliol -en període extraordinari- analitzant l'origen de la crisi econòmica, el primer dels sis blocs en què ha dividit els treballs.

Fins ara, pel Congrés hi han desfilat el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde; el seu antecessor en el càrrec en els temps de José María Aznar, Jaime CaruanaJosé Viñals, que va ser nomenat subgovernador del Banc d'Espanya pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero -per tant a les ordres de Miguel Ángel Fernández Ordóñez-; Julio Rodríguez López, expresident del Banco Hipotecario de España i exassessor per a temes immobiliaris de Fernández Ordóñez al Banc d'Espanya, i Ángel Vilariño Sanz, doctor en Econòmiques.

Dragui i Varufakis

Notícies relacionades

Entre els responsables polítics internacionals tant el PSOE com Units Podem inclouen en les seves propostes de compareixents el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, i la presidenta de la Junta Única de Resolució (JUR), Elke König, a qui ja es va acordar trucar abans del parèntesi estival. A més, el grup confederal vol convocar el vicepresident de la Comissió Europea, Olli Rehn, mentre que ERC proposa l'exministre d'Economia grec Yannis Varufakis.

La majoria dels grups també volen convocar Narcís Serra, expresident de Caixa Catalunya. El nom de l'expresident de Caja Castilla La Mancha Juan Pedro Hernández Moltó apareix a les llistes del PSOE, Units Podem i Ciutadans, mentre que el de l'expresident de Bancaja José Luis Olivas i el de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) Modesto Crespo ho fan en els de populars i socialistes.