EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Els ajuntaments encara no veuen la llum

El Govern català intenta fomentar la inversió amb capital privat per rebaixar el cost de l'enllumenat públic municipal

Entre el 2011 i el 2016 es van fer un total de 41 projectes amb un estalvi mitjà en la factura consistorial del 47%

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els ajuntaments catalanaes encara no veuen de forma massiva tots els avantatges de recórrer a projectes amb empreses de serveis energètics (ESE) per abaratir el cost de l’enllumenat públic. Aquestes empreses solen finançar els projectes i recuperen gradualment la inversió compartint part dels estalvis obtinguts.

    

El Govern català, a través de l’Institut Català d’Energia (Icaen), ha fet una guia, especialment dirigida als consistoris de municipis de menys dimensió, per facilitar el treball de la licitació de contractes per a aquestes actuacions. L’enllumenat públic suposa al voltant del 50% del consum energètic dels ajuntaments i, en molts casos, fins al 75% de la seva factura de la llum. 

  

 Entre el 2011 i el 2016 es van portar a terme un total de 41 projectes a través d’ESE a Catalunya, amb una inversió total de 64,3 milions d’euros i un estalvi mitjà obtingut del 47%, segons un estudi dut a terme per l’Icaen amb la Diputació de Barcelona i el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC), que agrupa les companyies del ram.

    

Amb les actuacions fetes fins ara s’ha incidit sobre el cost d’aproximadament el 16,7% de tots els punts de llum que componen l’enllumenat públic a Catalunya, de manera que queda molt camí per recórrer. La factura anual que pagaven aquests municipis pujava, abans d’iniciar aquestes actuacions, a uns 16 milions a l’any. Després de les mesures d’estalvi s’ha reduït fins als 7,5 milions. En funció de la durada del contracte amb l’empresa que realitza el projecte, aquests estalvis pagaran el servei en els primers 10 o 15 anys.

  

 L’objectiu de l’Executiu català és impulsar aquest tipus d’iniciatives, promogudes per la Unió Europea (UE), que permeten ajustar-se als objectius de reducció d’emissions per la via de l’eficiència energètica. La tendència creixent a licitar aquest tipus de projectes es va truncar el 2015, fet que els analistes atribueixen a la celebració d’eleccions municipals.

    

També hi va poder contribuir l’existència d’una línia de finançament de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE), del Ministeri d’Energia, en condicions preferents, que anava dirigida directament als ajuntaments, no a promoure aquestes iniciatives a través de capital privat. El 2015, aquest programa es va dotar amb 36 milions, que després es van ampliar en 29 milions més, amb càrrec al Fons Nacional d’Eficiència Energètica.

    

El cert és que l’estalvi energètic mitjà en enllumenat públic dels ajuntaments implicats a Catalunya en el període 2011-2016 mostra una tendència a l’alça. I això es deu en bona part a una penetració més gran de la tecnologia led, que fa sis anys era encara residual.

    

L’any passat, cinc municipis van implantar aquesta tecnologia, amb un estalvi del 66%. En dos municipis més es va millorar l’eficiència de la il·luminació amb llums d’halur metàl·lic (llums de descàrrega d’alta pressió), amb un estalvi mitjà del 31%.  

De Calafell a Lleida

L’any passat van iniciar aquest tipus de mesures consistoris com els de Vilanova i la Geltrú, Terrassa o Premià de Mar. En exercicis anteriors, ho van fer Sabadell, Vilassar de Mar, Cunit, Tortosa, Sant Feliu de Guíxols, Calafell, Lleida, el Vendrell i Viladecans, entre altres.

Notícies relacionades

    

L’exercici del període estudiat en el qual hi va haver més licitacions va ser el 2014, amb un total de 13; seguit del 2013, amb 10. El 2011 i el 2015 n’va haver només dos i set el 2012 i el 2016.