reestructuració financera

L'Estat ha recuperat 3.873 milions dels 54.353 milions donats a la banca

El Banc d'Espanya va estimar en 10.400 milions més les ajudes del FROB recuperables el 31 de desembre del 2016

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

El Banc d’Espanya estima en uns 10.400 milions d’euros l’import recuperable de les ajudes públiques al sector financer concedides a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Fins al 31 de desembre del 2016, del total d’ajudes concedides, que pugen a uns 54.353 milions d’euros, se n’havien recuperat un total de 3.873 milions, el 7,1% del total. Des d’un punt de vista comptable, el Banc d’Espanya considera recuperables un total de 10.402 milions d’euros més si es tenen en compte diverses operacions financeres previstes i ja precomptabilitzades.

Les ajudes ja recuperades s’incrementaran previsiblement amb la venda de les participacions del FROB en Bankia i BMN, i l’amortització de les obligacions obligatòriament convertibles de Banc CEISS per 604 milions. Pel que fa als suports del mateix sector financer, concedits a través del Fons de Garantia de Dipòsits, s’han elevat a 7.942 milions.

El 2009, el Fons va aportar capital al FROB per una quantitat de 2.250 milions, i va establir un procediment per adquirir les accions no cotitzades d’entitats controlades per aquest, que els tenidors minoristes havien rebut en el marc dels processos de conversió d’instruments híbrids en capital, dotant-les així de liquiditat. Els fons compromesos en aquesta actuació van ser 1.803 milions d’euros, i ja s’han venut la totalitat d’aquestes accions, per les quals ja s’ha rebut un import de 673 milions d’euros.

Un altre grup d’ajudes fa referència als avals concedits per l’Estat a entitats de crèdit i a les garanties atorgades al comprador, en les vendes d’entitats, fonamentalment en forma d’esquemes de protecció d’actius (EPA).

Respecte dels avals concedits per l’Estat a les entitats per un import total de 110.895 milions, actualment, després dels venciments de les corresponents emissions, estan cancel·lats en la seva totalitat. Així, va assenyalar el Banc d’Espanya, «no s’ha produït cap pèrdua per a l’Estat derivada d’aquests avals, pels quals s’han percebut ingressos via comissions».

Concessió de garanties

Notícies relacionades

Els EPA concedits en alguns processos d’integració, que impliquen necessitats menors de provisions per a les entitats bancàries beneficiàries, han suposat atorgar garanties sobre determinades carteres creditícies i immobles adjudicats que poden donar lloc, en determinats casos, a pèrdues que no es podran determinar amb precisió fins al final del període de vigència de cada un dels citats esquemes.

El 31 de desembre del 2016, la pèrdua agregada estimada dels EPA concedits pel FROB era de 883 milions d’euros (392 milions corresponents a CajaSur, ja desemborsats i liquidats; i 491 milions a Banco Valencia, que encara no ha requerit desemborsament per part del FROB).  

Temes:

Crisi Bancs Bankia