gestió dels impostos

El Govern presenta el desplegament de la Hisenda catalana

Puigdemont i Junqueras compareixen aquest dilluns en la posada en marxa de l'Agència Tributària de Catalunya

dcaminal39298075 barcelona 14 07 2017 pol tica rueda de prensa de carles puig170714135617

dcaminal39298075 barcelona 14 07 2017 pol tica rueda de prensa de carles puig170714135617 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, presenten aquest dilluns la culminació del desplegament territorial i competencial de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Puigdemont i Junqueras oferiran una roda de premsa conjunta per explicar les funcions d'aquest organisme -que es va començar a desplegar fa 18 mesos-. Compareixeran juntament amb el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, i el director de l'Agència, Eduard Vilà, en un acte principal de cara a la convocatòria del referèndum d'autodeterminació convocat per a l'1-O.

Amb aquesta presentació pretenen inaugurar "d'una manera simbòlica" les 14 noves oficines que l'Agència Tributària de Catalunya ha obert a tot el territori i que entren en funcionament aquest mateix dilluns. Prèviament, Puigdemont farà una visita a les instal·lacions de l'Agència i mantindrà una reunió amb l'equip directiu i el personal que ha participat més directament en tot el procés de desenvolupament.

Competències fiscals

El desplegament territorial de l'ATC forma part de l'estratègia de creixement de l'Agència i respon a la voluntat del Govern de la Generalitat de "preparar l'administració tributària catalana per a l'assumpció de les plenes competències fiscals" després de l'anunciat referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

Nous impostos

La Generalitat de Catalunya va assumir divendres la gestió dels impostos cedits per l'Estat, és a dir, el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i el de successions i donacions, una tasca que fins ara estava delegada en els registradors de la propietat. L'octubre del 2016, l'ATC va anunciar que a partir de l'1 de setembre d'aquest any exerciria totes les actuacions que actualment li permet el marc autonòmic i estatutari en matèria de gestió dels tributs cedits.

Posada en marxa

Han entrat en servei les 32 oficines d'atenció al públic amb què comptarà l'ATC, que comença amb uns 700 treballadors però amb la previsió d'arribar als 800 a finals d'aquest any. L'ATC haurà d'assumir les despeses de funcionament (personal, lloguers, adequació dels espais, serveis generals, entre altres) que comportarà el seu desplegament territorial. En concret, l'ATC comptarà amb cinc delegacions (Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Barcelonès Nord), 14 noves oficines territorials, i 13 oficines més compartides amb ens locals.

Així mateix, Tributs de Catalunya compta amb 161 oficines repartides per tot Catalunya que no ofereixen tots els serveis però que tenen un conveni de finestreta única amb ens locals com els ajuntaments i les diputacions.

Estalvi

Notícies relacionades

Segons càlculs de la Generalitat, els convenis amb els registradors de la propietat van tenir un cost de 27,5 milions d'euros el 2016, i la previsió per a aquest any era d'uns 30 milions, mentre que, paral·lelament, el Govern català paga a l'Administració tributària de l'Estat prop de 9,5 milions anuals en concepte de la recaptació via executiva. La Generalitat argumenta que l'assumpció d'aquestes competències i la gestió integrada comportarà un estalvi de 17 milions per a l'administració catalana.

Junqueras va reconèixer dijous passat que el desplegament de la Hisenda catalana s'emmarca en la necessitat d'assumir "responsabilitats en impostos i fiscals", per poder substituir l'actual Agència Tributària estatal en cas d'una eventual independència de Catalunya.