El nou perfil dels autònoms: més dones

En una dècada ha augmentat l'edat dels treballadors per compte propi

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa / Madrid

En els últims 10 anys, la composició del col·lectiu d’autònoms ha canviat, entre altres raons, per exigències de la crisi. En aquesta dècada molts van haver de tancar, traspassar o vendre els seus negocis i van aprofitar per retirar-se; altres van ser acomiadats com a assalariats i van buscar una nova oportunitat en el treball per compte propi. Així mateix, els homes van ser més castigats per la recessió i van ser les dones les que han empès el sector. A més a més, ha pujat l’edat d’aquests treballadors.

    

Des del mes de juny del 2008, s’han perdut uns 400.000 llocs de treball d’autònoms, sobretot en els primers anys. Tot i la recent reactivació de l’economia –se n’han recuperat dos de cada tres–, el balanç encara segueix sent negatiu en 162.695 persones, segons un estudi que ha realitzat la Federació Nacional de Treballadors Autònoms-ATA.    

MÉS BAIXES ENTRE ELS HOMES

La pèrdua d’efectius s’ha donat amb més intensitat entre els homes (202.121 menys), mentre que s’han sumat a aquesta activitat 39.715 dones i es preveu que aquesta tendència augmenti. En tot cas, en el còmput total encara hi ha més d’un milió més d’autònoms que de treballadores per compte propi.

    

En el temps que compara l’estudi s’ha reduït el pes dels autònoms persona física en quatre punts (de 65% al 61%), encara que segueixen sent la majoria, i ha augmentat el d’autònoms societaris, que ha crescut gairebé en el mateix percentatge.

CONSOLIDACIÓ

La reconversió en autònoms per necessitat no ha sigut efímera i els negocis s’estan consolidant, segons l’estudi d’ATA. El 66% (dos de cada tres autònoms) tenen més de tres anys d’antiguitat i gairebé la meitat (54,5%) sumen més de cinc anys en actiu. L’estudi posa en relleu que en la dècada de la crisi els negocis que més llocs de treball van perdre es troben en els dos extrems, els de menys anti­guitat (entre sis i 11 mesos) i de més, de cinc anys o més. 

    

També ha pujat l’edat del treballador per compte propi. Si el mes de juny de l’any 2008 el 43% dels autònoms tenia entre 40 i 54 anys, i el 23,2% més de 55, ara cadascun d’aquests grups ha crescut dos punts.

Notícies relacionades

    

Construcció, agricultura, transports, indústria i hostaleria són els sectors que més treball autònom han perdut en aquesta dècada, però la recuperació ha arribat de la mà de les activitats immobiliàries, l’educació, les activitats sanitàries i les professionals i científiques.