CCOO i UGT demanen una reunió a la patronal abans de 15 dies

Els dos sindicats volen iniciar les negociacions sobre un acord de salaris per al 2018

sordoalvarez

sordoalvarez

1
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa / Madrid

Amb el fracàs d’una negociació salarial per a aquest any a l’esquena, els agents socials s’han de posar a negociar ara la renovació del tercer acord interconfederal per a la negociació col·lectiva (AENC) la vigència del qual s’acaba el desembre vinent. Els sindicats volen que el diàleg no s’allargui en el temps i hi pugui haver un pacte abans que s’acabi l’any, per a la qual cosa emplacen les organitzacions empresarials a reunir-se d’aquí dues setmanes.

Els secretaris d’Acció Sindical i Política Sindical de CCOO i la UGT, Mercedes González i Gonzalo Pino, respectivament, han remès una carta als presidents de CEOE i CEPIME, Juan Rosell i Antonio Garamendi, per reunir urgentment, si és possible al llarg de la primera quinzena de setembre, la comissió de seguiment de l’AENC.

Referència per als convenis

Les centrals volen sondejar la disposició a l’acord dels empresaris, perquè des de finals del 2016 i durant el primer semestre d’aquest any no van aconseguir pactar un acord que fos la referència de pujada salarial per a la negociació dels convenis d’aquest any.

Les principals causes del fracàs van ser la distància que els separava sobre la quantia de la pujada de sous (el 2% va admetre la patronal davant del 3% de la petició sindical) i, sobretot, la negativa de la CEOE i de la CEPIME a incloure una clàusula de revisió salarial en cas de la pujada dels preus.

Al mes de juliol, la mitjana d’increment dels convenis firmats va ser de l’1,33% i la inflació va ser de l’1,5%, tot i que aquest mes d’agost ha pujat una dècima.

Per al 2017, l’AENC fixava que els salaris pujarien d’acord amb l’evolució del PIB de l’any anterior i les previsions del Govern, que en aquests moments fixen un creixement de l’economia per sobre del 3%.

Notícies relacionades

La carta remesa pels números dos de les dues centrals assenyala que abans de tramitar una petició formal de reunió de la comissió de seguiment volen «sondejar les perspectives i possibilitats d'avançar de manera consensuada en la definició d'un nou marc de referència compartit per als pròxims anys» i saber la disposició dels empresaris per arribar a un acord.

Les centrals no volen perdre un temps preciós, com a començaments d'aquest any, en reunions sense entreveure si el pacte és possible. I en cas que la impressió sigui negativa, establiran una estratègia de mobilitzacions per a la tardor.