MERCATS

L'euro supera els 1,20 dòlars, el seu màxim des de començaments del 2015

El míssil de Corea del Nord afecta negativament els mercats

L'or també escala posicions, a prop del seu nivell màxim en un any

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L’euro va continuar ahir la seva escalada enfront del dòlar. La divisa europea va aconseguir superar la barrera dels 1,20 dòlars, equivalència que representa el seu màxim des de començaments del 2015. La reunió la setmana passada dels governadors dels bancs centrals a Jackson Hole (EUA) i el front de Corea del Nord, a més, estan impactant en la valoració de la divisa nord-americana i en l’evolució de les borses.

    

El Banc Central Europeu (BCE) va fixar ahir el tipus de canvi de referència de l’euro en 1,2048 dòlars, molt similar al tipus de canvi que hi havia el 2 de gener del 2015, quan estava fixat en 1,2043 dòlars. Des d’aleshores la moneda europea ha anat perdent pes respecte del bitllet verd, fins que a principis d’aquest any va començar la seva escalada.

POLÍTICA MONETÀRIA

No obstant, els principals avanços s’han produït en l’última setmana, després que en la reunió dels governadors dels bancs centrals a Jackson Hole, divendres passat, la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, no donés pistes sobre la política monetària del país. En la mateixa reunió, el president del BCE, Mario Draghi, va evitar els comentaris sobre el tipus de canvi de l’euro i sobre la política monetària, de manera que els analistes interpreten que l’euro pot seguir pujant, va assegurar a Efe l’analista de divises de Commerzbank Antje Praefcke. Altres factors pels quals l’euro puja són que les dades econòmiques fonamentals de la zona de l’euro són bones i les expectatives que el BCE reduirà l’any que ve les compres de deute públic i privat.

DEBILITAT DEL DÒLAR 

La debilitat del dòlar es deu també a factors com el conflicte amb Corea del Nord, que representa un risc que no li agrada gens al mercat, segons Praefcke, de manera que els inversors es van refugiar en divises com el franc suís i el ien japonès, considerades generalment inversions segures.

    

A més a més, la tempesta tropical Harvey, que ha arrasat el sud-est de Texas i Louisiana, podria perjudicar la producció de petroli als Estats Units i la setmana entrant el Congrés nord-americà debatrà el sostre de la despesa.

    

La debilitat del dòlar està també impulsant la cotització de l’or, actiu refugi per excel·lència. Aquest s’acosta als seus màxims d’un any, després que ahir el preu de l’unça superés els 1.330 dòlars, una cota a la qual no arribava des de finals de setembre del 2016.

    

Al mateix temps, les borses estan patint totes aquestes conseqüències. El principal indicador de la borsa espanyola, l’Ibex 35, va caure ahir el 0,91% i va perdre la cota dels 10.200 punts, de manera que es col·loca al nivell de mitjans de març. 

Notícies relacionades

   

A les borses de la resta d’Europa, Frankfurt i Milà van liderar els descensos amb una caiguda en les dues places de l’1,46%, mentre que Londres va baixar el 0,87%.