AJUDES Als DESOCUPATS

Bañez explica com traspassarà a les autonomies el pla Prepara

L'ajuda de 450 euros no està vigent des del dia 15

1
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa / Madrid

Fátima Báñez, ministra d'Ocupació, explica avui al Congrés dels Diputats els passos que seguirà per prorrogar el pla Prepara, que va deixar de ser efectiu el 15 d'agost després de tres pròrrogues de sis mesos cada una. La pròrroga automàtica no s'aplica des que la taxa d'atur ha baixat del 18%, com va certificar l'enquesta de població activa (EPA) del segon trimestre.

Una sentència del Tribunal Constitucional ha obligat el Govern a traslladar la gestió d'aquesta ajuda a les comunitats autònomes. En una reunió fa dues setmanes amb els agents socials, CCOO i la UGT van demanar una reagrupació de totes les ajudes i subvencions.

Aquestes són les característiques del pla Prepara:

- És una ajuda extraordinària que es concedeix durant sis mesos sense pròrroga als treballadors en atur que hagin esgotat totes les prestacions i subsidis.

- La seva quantitat és de 400 o 450 euros mensuals, depenent de si es té familiars a càrrec (entre 2.400 o 2.700 euros per aturat en mig any).

- El sol·licitant ha de ser parat de llarga durada i estar inscrit com a demandant d'ocupació almenys 12 dels 18 mesos anteriors a la sol·licitud.

- Ha d'haver esgotat la prestació o subsidi per desocupació, i no haver cobrat amb anterioritat ajudes similars com el PRODI, la Renda Agrària o la Renda Activa d'Inserció (RAI).

- El parat que s'hi vulgui acollir haurà d'acreditar haver buscat activament feina durant almenys 30 dies des de la pèrdua de totes les prestacions.

- També s'ha de comprometre a seguir els cursos de formació i orientació professional. Si no, perdrà l'ajuda. Tampoc la podrà rebre si té deutes amb Hisenda o la Seguretat Social.

Notícies relacionades

- La renda del possible beneficiari no haurà de superar el 75% del salari mínim interprofessional (SMI) que per a aquest any és de 530,78 euros al mes. En cas que no disposi de renda es tindran en compte els ingressos de la unitat familiar. És a dir, s'hauran de sumar totes les rendes de les persones amb qui conviu (pares, cònjuge o fills menors de 26 anys o majors discapacitats, o menors acollits) i dividir-les pel nombre de membres de la unitat familiar. El resultat no haurà de superar els 530,78 euros mensuals.

- El termini de presentació de la sol·licitud comença a comptar dos mesos després d'esgotar la prestació per desocupació.