CANVIS EN LA DISTRIBUCIÓ DE LA RENDA

Els pensionistes cotitzen cada vegada més

Gairebé el 15% de les retencions del treball de l'IRPF procedeix de les pensions i augmentarà

El pes dels jubilats en la tributació creix per les millors prestacions i la caiguda dels salaris

Un grup de pensionistes juguen a petanca en un parc de Barcelona, ahir.

Un grup de pensionistes juguen a petanca en un parc de Barcelona, ahir. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

En el debat sobre la viabilitat del sistema de pensions a Espanya hi ha un element que també hauria de tenir-se en compte: els pensionistes també paguen impostos, i no només els indirectes, com l’IVA com tots els compradors, sinó que aporten cada any un percentatge important de la recaptació de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). 

    

Concretament, segons les dades de l’últim informe anual de recaptació tributària de l’Agència Tributària (AEAT), corresponents a l’exercici del 2016, les retencions sobre les pensions van aportar 9.698 milions del total dels 65.289 milions recaptats per IRPF aquest any. Aquesta xifra equival gairebé al 15% dels ingressos per aquest impost (14,8% per ser exactes). 

    

A més a més, es tracta d’un percentatge que no para d’augmentar any a any. L’aportació dels jubilats el 2026 està més de dos punts per sobre del que va suposar la recaptació per aquest concepte el 2012.

    

Dit d’una altra manera, part del que l’Estat paga als pensionistes a través de la Seguretat Social, basant-se en les seves cotitzacions durant anys, ho recupera via impostos per altres canals, un fet a tenir en compte de cara al futur. Aquest fenomen l’han comprovat de forma molt evident alguns pensionistes. Sobretot quan reben la carta anual del Govern en què els informa de la pujada percentual anual de la pensió, i veuen el resultat final en euros de la prestació «augmentada» quan se li aplica la retenció de l’IRPF.

MOTIUS DE L’AUGMENT

A més a més, el pes de les pensions sobre la recaptació total de l’IRPF augmenta cada any. Hi ha més d’un motiu. El primer és l’increment de la xifra de pensionistes. En els últims cinc anys s’ha passat de 8,7 milions de jubilats a 9,1 milions el 2016. El segon motiu és l’augment de les prestacions que cobren els nous pensionistes. Com que les seves carreres de cotització han sigut més llargues que les dels seus predecessors i a més a més van cobrar uns sous més elevats i van pagar també bastant més que els pensionistes de fa una dècada, ara tenen dret a ingressar pensions més elevades.

ENVELLIMENT

Una altra de les causes del protagonisme més gran de les pensions en la recaptació d’impostos és que la xifra de jubilats creix a una velocitat molt més elevada que la d’assalariats, i el mateix succeeix amb els ingressos dels dos col·lectius. Així, mentre que el total de les rendes dels salaris va augmentar en 18.613 milions d’euros entre el 2012 i el 2016 (un 5,8%), les rendes dels pensionistes ho van fer en 14.955 milions (12,9%). I tot plegat malgrat que l’increment en xifres absolutes de pensionistes (406.000) i assalariats a temps complet (522.000) no va ser tan dispar. Al final ha resultat que el 2016 les retencions del treball meritades pels assalariats (públics i privats) van ser encara inferiors a les del 2012, mentre que les dels pensionistes van aportar 1.545 milions més que respecte al mateix exercici.

    

Una altra de les causes que ex­pliquen per què cada vegada són més importants les pensions en el conjunt de recaptació d’impostos és que els sous han tendit a quedar estancats durant tota la crisi. A més a més pràcticament fins al 2015 la xifra d’ocupats no va parar de redu­ir-se.

MÉS MILEURISTES

Una dada que corrobora que hi ha més treballadors que cobren cada vegada menys és el de les persones amb rendes subjectes a retenció que no han hagut de fer la declaració anual perquè les seves quanties d’ingressos estaven per sota del llindar en què ja no existeix obligació de presentar declaració. El 2016 aquest col·lectiu, que no arriba ni a mileurista (ingressos de menys de 12.000 euros a l’any), va superar els 5 milions de persones. Es tracta d’un increment del 6,7% que la mateixa Agència destaca com a molt elevat en el seu informe.

    

Menys ocupats i els que treballen cobrant menys i més pensionistes cobrant més, per resumir.

Notícies relacionades

    

Segons l’informe de l’Agència Tributària, la renda mitjana subjecta a retencions el 2016, estimada prenent com a base fonts tributàries, va pujar un 1,6%, «lleugerament menys que el 2015». El salari mitjà, sosté el fisc, va reflectir unes variacions molt lleus «amb un increment del 0,6% que va superar en dues dècimes l’observat el 2015». Pel que fa a les pensions, la mitjana «va augmentar el 2,9%, més que en anys anteriors, però això va ser degut a l’alça observada en les pensions privades, d’evolució més irregular que les públiques».