MERCAT LABORAL

El Pla Prepara haurà d'esperar

El primer Consell de Ministres del curs no té previst aprovar la pròrroga de l'ajuda als aturats de llarga durada

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres d'aquest divendres, el primer del nou curs polític, no aprovarà la pròrroga del Pla Prepara, l'ajuda de 400 euros durant sis mesos per als aturats de llarga durada que han esgotat totes les prestacions, perquè el Ministeri d'ocupació vol reunir abans totes les comunitats autònomes que són les encarregades d'aplicar-lo.

Els sindicats CCOO i UGT han criticat la passivitat de l'Executiu, que es va comprometre a fer gestions amb les autonomies  perquè aquestes li fessin una delegació de competències amb l'objectiu que entrés com més aviat millor en vigor.

El compromís es va prendre en la reunió celebrada el 14 d'agost, la vigília de finalitzar el pla en vigor que s'ha renovat en els últims anys automàticament. La pròrroga automàtica no es pot fer des que l'atur va baixar de la taxa del 18%, com va certificar l'enquesta de població activa (EPA) del segon trimestre.

Notícies relacionades

Després de presumir de l'èxit del pla, ara el Ministeri d'ocupació n'ha de traslladar els fons i les competències a les comunitats autònomes després d'una sentència del Tribunal Constitucional. Per a això es van reunir d'urgència amb els sindicats i la patronal a mitjans d'aquest mes amb el compromís de consultar les autonomies i iniciar la negociació per reagrupar totes les ajudes i subvencions als aturats de llarga durada, com van proposar les centrals.

Els sindicats han demanat la pròrroga de l'ajuda ja que hi ha 2,8 milions d'aturats que no tenen cap mena de protecció. Des del Ministeri de Fátima Báñez s'assegura que les sol·licituds per cobrar-la es poden presentar des del dia següent d'acabar la vigència, però no aclareixen si es pagarà amb efectes retroactius o bé si el termini comptarà des del moment en què s'actualitzi sota la competència de les comunitats autonomies. 

Temes:

Govern Atur