DADES DE L'INE

El consum potencia el PIB fins al 0,9% en el segon trimestre

L'economia espanyola va créixer una dècima més que en el primer semestre

jjubierre33686749 barcelona 27 04 2016 economia tema del dia cambios en los h 160629141630

jjubierre33686749 barcelona 27 04 2016 economia tema del dia cambios en los h 160629141630 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'economia espanyola va créixer un 0,9% en el segon trimestre, una dècima més que en el trimestre anterior i la taxa trimestral més alta des del tercer trimestre del 2015, segons dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta millora va ser gràcies al consum privat, sobretot el de les llars i de les institucions sense ànim de lucre.

Entrant més al detall, les famílies van augmentar la seva despesa en consum un 0,7% en el segon trimestre, tres dècimes més que en el trimestre anterior. Així mateix, el desemborsament de les institucions sense ànim de lucre va avançar un 0,2% entre abril i juny, en contrast amb el retrocés del 0,7% experimentat en el trimestre anterior.

Contràriament, la despesa pública va posar una mica el fre en el segon trimestre i va augmentar un 0,2%, sis dècimes menys del que ho va fer en el primer trimestre. La inversió també va moderar el seu avanç i va créixer un 0,8% entre abril i juny.

Confirmen les dades avançades

Per la seva part, la taxa interanual del PIB es va accelerar una dècima, fins al 3,1%, després de dos trimestres consecutius creixent a taxes del 3%, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dijous per l'INE, en què es confirmen les dades avançades a finals de juliol.

A més, l'INE ha explicat que la demanda nacional va contribuir amb 2,4 punts al creixement interanual del PIB, una dècima més que en el trimestre anterior. Mentre que la demanda externa va aportar 7 dècimes, taxa similar a la del primer trimestre.

En termes interanuals, els dos principals components de la demanda nacional van mostrar un comportament desigual. Mentre que el consum va accelerar el seu creixement respecte al trimestre anterior, fins al 2,2%, la inversió el va desaccelerar fins al 3,4%, cinc dècimes menys que en el trimestre anterior.

Millora en l'ocupació

La millora en el consum de les llars coincideix amb la millora de les dades de l'atur. L'ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va créixer un 0,9% en taxa trimestral, dues dècimes més que en el trimestre anterior. En termes interanuals, l'ocupació va créixer a una taxa del 2,8%, tres dècimes més que el primer trimestre, que suposa la creació de 480.000 llocs de treball a temps complet en un any.

PIB a la resta d'Europa

Notícies relacionades

Pel que fa a l'entorn europeu, en el segon trimestre del 2017 tant la Unió Europea (UE) com l'Eurozona experimenten un creixement trimestral del 0,6%, taxa una dècima més alta que la del trimestre anterior en els dos casos.

No obstant, entre les principals economies europees el comportament ha sigut dispar. Per un costat, el Regne Unit ha tingut un creixement trimestral superior al del trimestre anterior (0,3% davant el 0,2%). Per un altre costat, França i Itàlia mantenen la seva taxa en el 0,5% i 0,4%, respectivament, mentre que Alemanya presenta creixements inferiors als del trimestre precedent, del 0,6% davant el 0,7%.