Espanya, la que més creix en construcció a la UE

La producció va augmentar el 2,2% davant el 0,3% del conjunt

Edificis de vivendes en construcció, a Madrid.

Edificis de vivendes en construcció, a Madrid. / Chema Moya (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Espanya es va situar al juny entre els països de la Unió Europea (UE) on més va créixer la producció en el sector de la construcció, amb el 2,2%, segons dades publicades ahir per l’oficina estadística comunitària, Eurostat.

    

Eslovènia ha sigut el país de la UE que ha incrementat més la seva activitat de construcció, registrant una pujada del 12,1%. La segueix Eslovàquia, amb un increment del 2,2%, el mateix que es dona a Espanya.

    

Aquests creixements contrasten amb les dades del conjunt de la UE, amb una caiguda del 0,3% com a conseqüència del descens en la construcció d’edificis (0,2%), mentre que les obres d’enginyeria civil encara van augmentar el 0,2%. Entre les grans economies europees destaquen les baixades de producció de l’1% a Alemanya; del 0,7% a França i Bèlgica, així com del 0,2% al Regne Unit.

    

En termes interanuals, el sector de la construcció també va créixer a Espanya, amb una pujada del 6,5%, una de les més grans de la UE. No obstant, la inversió pública en edificació es va ressentir dels efectes col·laterals del llarg temps de govern en funcions que gairebé no va fer licitacions. Encara que l’autèntic problema, segons l’Institut de Tecnologia de la Construcció (ITEC), ha sigut el desequilibri pressupostari. 

    

Això explica per què el sector de la construcció avançarà el 2017 només un 3%, propulsat únicament per la promoció privada, segons les previsions de l’ITEC. Si, tal com s’espera, la demanda pública s’acaba reincorporant al mercat, és raonable esperar un creixement una mica més sòlid el 2018 (4,1%) i el 2019 (3,6%).

    

A més, la producció d’edificació residencial va augmentar un 14% el 2016 i un 10% el 2017 a l’aclarir-se els dubtes sobre la recuperació de la demanda. A mitjà termini, ITEC espera que continuï l’evolució positiva, però a ritmes més moderats del voltant del 6% el 2018 i el 2019. 

Notícies relacionades

    

La previsió per a edificació no residencial és moderada, al voltant del 3,5% anual al llarg de 2017-2019. L’augment de la construcció va ser de molt poca intensitat el 2016. Va créixer l’1,2%, lluny del 14% de la vivenda.