NOVA TENDÈNCIA A LA DIRECCIÓ EMPRESARIAL

Un 'auditor' de clima laboral

Solo Consultores comercialitza un mètode que radiografia la relació amb la plantilla i el seu impacte en les companyies

El 56% de les empreses no cultiven la confiança de la seva plantilla

zentauroepp39209717 barcelona  07 07 2017   reportaje sobre empresa solo consult170807204032

zentauroepp39209717 barcelona 07 07 2017 reportaje sobre empresa solo consult170807204032 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Els clients de la firma Solo Consultores poden tenir alguna sorpresa. Quan reben l’auditoria social i de gestió elaborada per la consultora, el veredicte pot destapar una veritat incòmoda sobre la companyia que ha encarregat el treball. «Alguns directius se sorprenen perquè no s’esperen aquest resultat», assegura Claudio Drapkin, un dels quatre fundadors de la firma amb seu a Barcelona.

La sorpresa pot ser majúscula quan l’empresa sotmesa al nou mètode d’auditoria anomenat Valor Total surt enquadrada com a «organització moribunda», una situació en què es troben el 28% de les companyies, segons un sondeig dut a terme per la consultora entre 284 directius de societats, administracions i entitats del tercer sector d’Espanya. Aquestes firmes cuiden molt poc la relació amb els treballadors, fet que repercuteix en una capacitat baixa d’assumir transformacions.

La conclusió de l’estudi és que el 56% dels directius reconeixen que entre les seves prioritats no hi ha cuidar el clima laboral i les relacions amb els seus empleats. En aquest grup hi ha, a més de les empreses «moribundes», les «depredadores», que sumen un altre 28%, i les ineficients, que són el 3%. En canvi, hi ha un 41% de companyies a les quals els consultors qualifiquen d’«organització total» i que es caracteritzen per tenir una alta capacitat d’adaptació als canvis gràcies, entre altres factors, a una bona política laboral i de motivació de la plantilla.

«Les definicions dels grups d’empreses poden ser contundents, però volem que els directius reaccionin i prenguin mesures per millorar la situació de les companyies», assegura Drapkin.

Mala comunicació

Notícies relacionades

Amb freqüència hi ha nombrosos problemes de comunicació entre la direcció de les empreses i els seus càrrecs intermedis i entre aquests i la plantilla per falta d’un lideratge clar, fet que acaba repercutint en un mal clima laboral en un context de sensació permanent de deriva. Aquest podria ser el retrat de nombroses firmes «moribundes».

El nou índex de valor total que aplica Solo Consultores es basa en l’anàlisi d’indicadors del valor econòmic generat per una empresa així com del «valor relacional» i de la capacitat d’adaptació de l’organització empresarial. Amb aquest nou concepte, la firma aspira a recollir la sensibilitat d’un nombre creixent d’empreses preocupades per la seva empremta en la societat. Drapkin té clar que la proposta d’auditoria social tindrà poca receptivitat entre els directius de la vella escola. 

Temes:

Ocupació