evolució dels mercats

Les borses acusen les tensions geopolítiques

L'Ibex 35 perd més del 3% en la setmana i baixa dels 13.000 punts

L'or i el bo alemany es converteixen en el refugi dels inversors

Les borses acusen les tensions geopolítiques

Fernando Alvarado (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías / Barcelona

L’agost sol ser sensible a la hipèrbole borsària. Poc serveix per provocar una gran reacció. De manera que la dialèctica -de moment- bel·licista que s’ha instal·lat en les relacions diplomàtiques entre Corea del Nord i els Estats Units ha tingut una resposta en els mercats de renda variable europeus apreciablement afectada. Particularment a la borsa espanyola, que en dos dies ha perdut més d’un 3% del valor i ha deixat l’índex Ibex 35 per sota dels 10.300 punts, quan va començar la setmana per sobre dels 10.600 punts. En la jornada d’ahir va perdre un 1,60% del valor, una mica per sobre de la caiguda registrada a la majoria de parquets europeus.

El president nord-americà, Donald Trump, ha tornat a revifar la retòrica bel·ligerant que manté amb el règim de Corea del Nord, a l’afirmar que les opcions militars dels EUA estan preparades per ser desplegades. "Les solucions militars estan a punt per ser desplegades si Corea del Nord actua de manera imprudent. Espero que (el líder nord-coreà) Kim Jong-un trobi una altra via", va escriure al seu compte de Twitter.

El cas és que, davant aquesta situació, els inversors prefereixen buscar els refugis segurs davant el risc de la renda variable, cosa que s’ha traduït en la presa de posicions en el bo alemany a 10 anys i, particularment, en l’or. El metall preciós ja fa diversos mesos que està a l’alça en paral·lel a la depreciació del dòlar i a les compres que estan fent els grans bancs centrals per estabilitzar els mercats de divises.

Fluxos de capitals

Un informe recent de Lyxor, del grup Société Générale, sobre fluxos de capitals en fons cotitzats (ETF, per les seves sigles en anglès), posava en relleu que al llarg del mes de juliol s’havia produït l’entrada més gran de l’últim any en vehicles especialitzats en matèries primeres i, especialment, en metalls preciosos. La xifra assenyalada al document és de 748 milions d’euros, gairebé el doble que la retirada que en el mateix període es va registrar en el segment de bons sobirans d’economies desenvolupades, fet que també explica la pujada en paral·lel de les primes de risc perifèriques.

Notícies relacionades

Malgrat aquesta situació, la majoria dels analistes mantenen una perspectiva a llarg termini positiva. "Les previsions a 12 mesos de Deutsche Bank Wealth Management per a la renda variable indiquen que encara pot quedar una mica de recorregut. A tot el món, les empreses estan invertint, contractant i, de mitjana, generant uns sòlids fluxos d’efectiu, una part dels quals finalment es distribuiran als accionistes", afirma Andres Francoy, director d’assessorament d’inversions de Deutsche Bank Wealth.

La societat d’inversió creu que Trump tirarà endavant la seva reforma de l’impost de societats, amb un tipus resultant del 25%; que Europa millora el creixement i els beneficis empresarials, i que un dòlar més feble beneficia les aspiracions dels mercats emergents.