NOVES FORMES DE PAGAMENT

La divisió de bitcoin complica l'univers de les monedes virtuals

La bitcoin cash neix amb l'excusa de l'escassa velocitat de les transaccions

L'equivalència entre totes dues es va fixar la setmana passada i ja fluctuen per separat

20170804 bitcoincash elperiodico

20170804 bitcoincash elperiodico

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L'univers de les criptomonedes es va complicar una mica més la setmana passada. L'anunci de la creació de bitcoin cash (BCC) com una escissió de bitcoin (BTC) afegeix un element de confusió a un entorn en què s'uneixen especulació i complexitat tecnològica. L'èxit de bitcoin en demanda i revalorització (el 399% en un any) complica la gestió d'operacions i va ajudar a l'escissió de la moneda i a la creació del nou BCC dilluns passat. Una altra moneda virtual de passat comú amb el bitcoin i futur per discernir.

Volatilitat

La volatilitat de la nova divisa va ser evident en la seva primera setmana de vida. Es va desplomar més del 40% divendres després d'arribar al màxim (+25,5%) i aquesta setmana vinent serà crucial per a aquest producte financer d'alt risc. Per la seva part, el BTC va seguir pujant. La supervisió de l'evolució de la cotització de les criptomonedes, per exemple a Iqoption.com, fa evident l'alt risc d'invertir-hi. 

Monedes virtuals, ¿què són?

Les criptomonedes són unitats de pagament autoregulades sense referència física ni suport d'un país, que preserven l'anonimat dels seus propietaris. Les transaccions es fan a través d'internet mitjançant codis xifrats i confirmats de manera múltiple pels mateixos integrants de la xarxa (la denominada tecnologia 'blockchain').

Recreació de monedes bitcoin. / JIM URQUHART (REUTERS)

En alguns països com el Japó s'ha començat a acceptar com a moneda d'ús comú.

Escassa velocitat de les transaccions

La polèmica dins de la comunitat bitcoin sobre l'escassa velocitat de les transaccions ha anat impulsant en els últims temps millores del sistema que requerien el suport de tots els integrants de la xarxa. Finalment, la setmana passada les 'bitcoin improvement proposals' (BIP), o propostes de modificació de codi, van desembocar en l'escissió de bitcoin en dues monedes separades, els BTC i els BCC. Els propietaris de BTC passaven a tenir també BCC, però les cotitzacions seran diferents des de l'1 d'agost.

Ethereum

El que ha passat emula situacions passades. Després de l'aparició del bitcoin el 2008, es van crear altres monedes virtuals, com ethereum -el juliol del 2015-, que a partir de l'equivalència van començar a cotitzar de manera independent. El bitcoin, que va néixer d'un programa pujat a internet creat per un o diversos informàtics utilitzant el nom de Satoshi Nakamoto, protagonitza transaccions que es porten a terme amb codis xifrats que circulen a través d'internet. La xarxa actua com a supervisora i verifica que un bitcoin no es pugui gastar al mateix temps en dos llocs diferents, per exemple. Per a això, és necessària una xarxa ràpida que supervisi aquests moviments.

Miners, la majoria xinesos

Els inversors poden 'extreure' bitcoins (crear-los) a través d'un complex procés informàtic en ordinadors especials, però el nombre total està limitat des de la seva creació a un màxim de 21 milions d'unitats de bitcoins. Els miners o membres de la xarxa capaços de crear la moneda (pagament per ús energètic i temps) han evolucionat amb el temps. En un primer moment podia ser qualsevol usuari amb un ordinador, mentre que en l'actualitat es requereixen equips especialitzats d'alta capacitat de procés que en la pràctica s'han concentrat en gran mesura a la Xina. 

Divises equivalents

Notícies relacionades

La denominada bifurcació de la cotització ja s'ha produït, en el que els experts denominen el procés de 'hard fork'. En la pràctica, a tots els propietaris de BTC per a la data de la creació de bitcoin cash (BCC) "se'ls va duplicar el seu saldo de BTC en BCC, sense més efectes que aquest. Cosa que no implica que això seguirà passant: els que adquireixin i utilitzin BTC després de l'1 d'agost només tindran BTC, i no BCC, que s'hauran d'adquirir de manera separada", explica l'experta Isabel Pérez a Criptonoticias.com

Cases de canvi

Les cases de canvi especialitzades en criptomonedes seran les responsables d'adaptar-se a la nova situació i donar o no suport a bitcoin cash i la seva evolucionada programació. Qui ofereixi suport a la nova moneda traslladarà els saldos anteriors amb l'1 d'agost com a referència d'origen. 

Temes:

Bitcoin