Holaluz col·lectivitza el sol

La comercialitzadora catalana instal·la a Rubí unes plaques d'autoconsum compartit

La infraectructura es porta a terme després que el Constitucional avali aquesta generació elèctrica

zentauroepp39546959 instalaci n de autoconsumo de holaluz en rub170804122013

zentauroepp39546959 instalaci n de autoconsumo de holaluz en rub170804122013

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mans a l’obra a tot sol i compartit. Holaluz ha muntat la primera instal·lació d’autoconsum elèctric compartit en una vivenda al terme municipal de Rubí (Vallès Occidental). Amb aquesta operació es fa realitat l’opció que diversos veïns comparteixin electricitat generada amb plaques fotovoltaiques. Les pròximes setmanes, la distribuïdora de la zona haurà de validar la instal·lació.

    

Encara que la instal·lació només donarà servei a l’amo de la casa i a un altre veí del barri, el de Rubí és un pas sense precedents. Fins al juny passat, aquesta modalitat de producció i consum col·lectiu estava prohibida a Espanya per un reial decret del 2015. El Tribunal Constitucional va abolir finalment aquest veto, de manera que es va obrir la possibilitat de realitzar l’autoconsum energètic compartit en edificis i urbanitzacions.

    

Aquesta és, a més, una opció que fomenta actualment la Generalitat. Carlota Pi, cofundadora de la comercialitzadora catalana, assegura que «l’autoconsum està a l’ADN de la companyia des de la seva fundació». De fet, l’empresa, que l’any passat va facturar uns 100 milions d’euros i té uns 100.000 clients, defensa l’autoconsum com a via per a «la transformació del sector energètic cap a la sostenibilitat».

    

L’empresa té molt clar que en uns 10 anys, «els sistemes d’autoproducció i emmagatzematge d’energia seran un estàndard a totes les vivendes i es convertiran en un electrodomèstic més». «Estem caminant cap a un món cent per cent autosostenible, amb un 100% d’autoproducció d’energia renovable i d’emmagatzematge d’aquesta energia», considera Pi.

  

 L’Executiu català estima que al voltant del 95% de les llars de Catalunya són susceptibles de generar la seva pròpia energia a través de l’autoconsum fotovoltaic. Es tracta de totes aquelles vivendes que tenen contractada una potència de menys de 10 quilowatts (kW). Segons la regulació actual, no estan subjectes al denominat impost al sol, com sí que ho estan les que superen aquesta potència. En aquests casos, hi ha empreses que s’han queixat de les traves administratives malgrat estar disposades a pagar aquest gravamen, com Bodegas Torres.

Notícies relacionades

  

 Malgrat les restriccions de la normativa estatal, la Generalitat entén que hi ha «bretxes» legals que permeten a les autonomies i ajuntaments fomentar aquesta mena d’activitat que, juntament amb la implantació de bateries i el vehicle elèctric formen els pilars per a un sistema basat al cent per cent en energies renovables. Tot això s’inclou en el pacte per a la transició energètica promogut pel Govern de la Generalitat.