Gas Natural ven el 20% de la distribució de gas a Espanya

Un consorci encapçalat per Allianz Capital Partners i un fons canadenc pagarà 1.500 milions en efectiu

La firma reté el control i la gestió a la vegada que s'embutxaca recursos per créixer, reduir deute o pagar més dividends

jgblanco38115990 gas natural bertran170420101207

jgblanco38115990 gas natural bertran170420101207

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gas Natural ha tancat la venda del 20% del negoci de distribució a Espanya a un consorci format per Allianz Capital Partners, filial de l’asseguradora alemanya del mateix nom, i el fons Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) per 1.500 milions d’euros en efectiu. Aquesta activitat suposa al voltant de la cinquena part del resultat d’explotació de l’empresa de la qual Criteria, el hòlding de participades de La Caixa, és el primer accionista.

    

Aquesta mateixa setmana, la companyia presidida per Isidre Fainé va admetre a través d’un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que s’havien produït negociacions en aquest sentit. De fet, fa diversos mesos que es mantenen converses per buscar un soci financer.

    

La companyia destaca l’elevat rendiment de l’operació que ha aconseguit tancar. En aquesta transacció el múltiple del valor de l’actiu sobre el resultat d’explotació és de 15,7 vegades, com en altres operacions similars. La diferència és que, en aquesta, Gas Natural segueix mantenint la majoria (80%) i la gestió d’aquest negoci regulat que aporta recursos recurrents. En les operacions similars, els venedors han perdut el control de la companyia, segons fonts del mercat. El 100% d’aquesta divisió de l’empresa energètica es valora en 13.935 milions d’euros.

INVERSIONS, DEUTE I DIVIDEND

Els recursos de la venda «s’utilitzaran per recolzar futures necessitats d’inversió en projectes existents, mentre que qualsevol excedent serà destinat a futures inversions, optimització del deute o remuneració de l’accionista, segons determini el consell d’administració», segons la companyia. A més de Criteria, Repsol, que també està participat per aquesta, és el segon accionista de la firma energètica. Una de les activitats en què la companyia s’està reforçant és en el negoci de les energies renovables, després d’adjudicar-se potència 

eòlica en la subhasta de maig passat i solar fotovoltaica en la del mes passat.

  

 Gas Natural és líder en distribució de gas a Espanya, on porta aquest combustible fins a més de 1.000 municipis en nou autonomies. La companyia té a Espanya una xarxa de més de 44.000 quilòmetres de canalitzacions i 5,3 milions de clients.

ACTIVITAT AL MARGE

L’operació no inclou aquest negoci en altres països. La companyia té una sòlida presència en aquesta activitat a Itàlia, on distribueix gas a 223 municipis i a mig milió de clients. A Llatinoamèrica és la primera distribuïdora i subministra gas a més de 7,8 milions de clients a l’Argentina, Brasil, Colòmbia, Xile, Mèxic i Perú.

Notícies relacionades

  

 Aquesta operació s’assembla a altres tancades en els últims mesos en el sector energètic. A més a més de la d’EDP, que va vendre Naturgas, la seva filial de distribució de gas a Espanya, a un consorci format per Morgan Asset Management, Abu Dhabi Investment Council i Swiss Life Asset Managers per 2.591 milions, els fons de pensions europeus USS i ATP van acordar augmentar al 49,9% la seva participació en Redexis Gas.