Els ingressos de la hisenda catalana creixen el 10%

La caixa de la Generalitat es beneficia de l'embranzida de l'impost de patrimoni i del totxo

zentauroepp38766378 barcelona  06 06 2017 reunio consell executiu del govern de 170614085012

zentauroepp38766378 barcelona 06 06 2017 reunio consell executiu del govern de 170614085012 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els ingressos per impostos gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), la hisenda catalana, van arribar als 1.368,9 milions d’euros fins al juny, cosa que suposa un augment del 13,70% en termes homogenis, segons dades ofertes per la Direcció General de Tributs de la Generalitat. Aquesta suma inclou les devolucions per l’impost que grava les centrals nuclears, suspès pel Tribunal Constitucional (TC).

L’únic gravamen que queda congelat actualment per l’alt tribunal és el de les operadores d’internet, que el Govern, que aspira a superar aquest any els 3.200 milions en ingressos de la hisenda pròpia, està reformulant.

REGISTRADORS 

A partir de setembre, l’ATC s’encarregarà de gestionar tots els impostos propis i cedits, una bona part dels quals estan en mans dels registradors. La denúncia del conveni i l’avanç d’aquesta ruptura a l’1 de setembre en lloc del 31 d’octubre previst en el contracte va motivar una demanda del Col.legi de Registradors de Catalunya. 

Altres gravàmens, com el dels pisos buits, que també va ser congelat pel Constitucional, però després es va poder recaptar, també pugen. Aquesta figura va ingressar 18,8 milions en el primer semestre, uns set milions més que en el mateix període del 2016.

Una de les variables que justifiquen aquesta evolució és que s’ha augmentat el nombre de ciutats i municipis «definits com a àrees de demanda residencial forta i acreditada», expliquen fonts de la Direcció General de Tributs. 

Notícies relacionades

La caixa de la Generalitat s’ha beneficiat a més a més de l’embranzida de l’impost de patrimoni, que duplica els ingressos obtinguts en el primer semestre de l’any passat, fins a 23,9 milions. Malgrat no ser encara una xifra significativa, apunta a una recaptació anual que superarà els 500 milions d’euros. Ha contribuït a aquesta evolució l’amnistia fiscal del 2012, que va aflorar actius ocults i els va introduir al circuit oficial, cosa que beneficia les autonomies, ja que el de patrimoni és un impost cedit per l’Estat. 

També l’embranzida del totxo impacta positivament en els ingressos. La mostra és l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, que grava en el seu primer vessant les transaccions de pisos de segona mà, i en la segona, les escriptures. Aquest gravamen va recaptar 954,4 milions d’euros fins al juny, cosa que significa el 17,50% més que en el mateix període de l’exercici precedent. És precisament el vessant de transmissions patrimonials el que més augmenta (18,56%) «a causa, principalment, del creixement de les transmissions i drets reals sobre immobles urbans i rústics», segons Tributs.

Temes:

Impostos Hisenda