SECTOR FINANCER

El Santander negocia amb el fons Blackstone la venda dels actius immobiliaris del Popular

La firma podria comprar el 51% per uns 4.700 milions perquè el banc els tregui del seu balanç

La cartera suposa el 88% del totxo del banc, té un valor brut de 29.800 i net de 9.200 milions

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / Madrid

El Santander ha decidit negociar en exclusiva amb el fons Blackstone la venda de la major part dels 33.600 milions d’euros en actius immobi­liaris que va rebre del Popular. El banc presidit per Ana Botín intenta així deixar anar llast com més aviat millor del principal problema que va portar el seu ara filial a la intervenció de les autoritats europees i la seva venda al Santander per un euro al juny. La cartera en negociació és de 29.800 milions d’euros de valor brut en actius adjudicats (17.700 milions) i crèdits immobiliaris morosos (12.100 milions). El grup es quedarà només els 3.800 milions (12% del total) en préstecs al corrent de pagaments.

L’objectiu del Santander és deixar de tenir una participació majoritària en aquests actius (Blackstone es quedaria amb almenys el 51%), de manera que deixin de formar part del seu balanç en termes comptables (desconsolidació, en el llenguatge tècnic). L’ampliació de capital de 7.000 milions que va tancar la setmana passada li ha permès fer 7.200 milions en provisions per a actius immobiliaris del Popular, cosa que suposa elevar les cobertures per a pèrdues lligades al totxo (el descompte màxim al qual els pot vendre sense patir números vermells addicionals) del 45% al 67%, per sobre de la mitjana del sector del 52%.

SENSE PÈRDUES

Descomptades les provisions, els actius en venda tenen un valor net de 9.200 milions d’euros. El 51% estaria valorat en uns 4.690 milions, que és el preu al qual el Santander podria vendre sense patir pèrdues. El seu conseller delegat, José Antonio Álvarez, ja va advertir divendres que no esperava aconseguir grans plusvàlues amb l’operació. «Crec que rebrem ofertes en els nivells en què vam comprar», va assegurar. Les accions van caure ahir el 0,45%.

Amb el mercat immobiliari a l’alça, l’operació suposarà per al Santander deixar de guanyar uns diners que podrien obtenir en els pròxims anys quedant-se els actius. A canvi, demostrarà al mercat que pot solucionar ràpidament els problemes del Popular. Al mateix temps, al mantenir una participació del 49%, es podrà beneficiar en aquesta proporció dels resultats de la futura venda del totxo.

El Santander ha explicat a la ­Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), després que ho avancessin Vozpopuli i El Confidencial, que el Popular ha rebut «en els últims dies diferents ofertes vinculants de diversos inversors interessats en l’adquisició d’una participació majoritària en el conjunt d’actius adjudicats i crèdit dubtós que formen part de la cartera de Banco Popular, derivats principalment del finançament d’activitats immobiliàries».

Segons algunes fonts, els fons Apollo Lone Star també van presentar ofertes vinculants el 24 de juliol, i el fons Cerberus va estar així mateix interessat en el procés. L’operació, ha explicat el Santander, no es tancarà fins que les autoritats de competència donin via lliure a l’absorció del Popular, un fet que el banc no preveu que li causi problemes i espera aconseguir en les pròximes setmanes. Blackstone ja va comprar fa uns anys una cartera d’hipoteques de 6.400 milions d’euros de Catalunya Caixa, entre altres adquisicions, de manera que la nova operació el consolidarà com el més gran inversor immobiliari a Espanya.

Les grans provisions permeten al Santander vendre els actius amb descomptes més elevats que els que fins ara havia pogut proposar el Popular, i això va portar fa unes setmanes fons especialistes en aquest negoci a contactar amb l’entitat.

LES OPCIONS

Notícies relacionades

El banc tenia obertes totes les opcions: vendre’ls tots (la millor possibilitat però la més difícil) en conjunt o en paquets a un o diversos compradors, o crear algun vehicle d’inversió en què mantindria una participació minoritària. El comunicat d’ahir dona a entendre que l’última opció és la que s’ha imposat.

D’altra banda, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha autoritzat en primera fase l’adquisició pel Santander del 51% que no controla en el seu negoci de serveis de pagament a través de terminals punt de venda (TPV) en comerç per a targetes a Elavon.