DESPRÉS DE TRES ANYS

Grècia torna al mercat de deute

El Govern de Tsipras ha començat aquest dimarts l'emissió d'obligacions a cinc anys amb un interès del 4,75%

2
Es llegeix en minuts

Grècia comença a emetre aquest dimarts obligacions després de tres anys sense col·locar deute en els mercats internacionals de capitals. El producte de renda fixa tindrà venciment el 2022, i els compradors rebran el 4,75% de l'interès al final del període.

La tornada de Grècia al mercat del deute serà gestionat per mitja dotzena de bancs, segons va informar dilluns el Govern de Tsipras. Segons els termes de l'operació, el preu dels nous bons emesos es fixarà aquest dimarts, en funció de les condicions del mercat, i es liquidaran el pròxim 1 d'agost.

Així mateix, Atenes ha registrat una oferta perquè els tenidors de bons grecs amb venciment el 2019 i un cupó anual del 4,75% que puguin canviar-los per diners en efectiu en una proporció del 102,6% del nominal d'aquests valors, a més de rebre el pagament d'interessos acumulats.

Millora situació

Precisament, els bons a cinc anys d'abril del 2014 van ser els últims que va col·locar Grècia fins als que emet aquest dimarts. L'operació de fa tres anys va resultar un èxit, amb 3.000 milions d'euros en bons a cinc anys amb un cupó anual del 4,75%.

El Govern grec va prendre la decisió de retornar al mercat després que divendres passat l'agència Standard & Poor's elevés a positiva des d'estable la perspectiva del ràting 'B-' de Grècia.

El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris de la Comissió Europea, Pierre Moscovici, ha considerat aquest dimarts que la tornada de Grècia als mercats és un següent pas positiu i ha confiat que es produeixi amb "taxes raonables", si bé ha advertit que per a això Atenes ha de culminar el programa de reformes acordat en el marc del tercer rescat.

"Estic convençut que Grècia pot trobar la tornada als mercats a taxes raonables, per fer-ho la Comissió desitja que Grècia se sostingui per si mateixa d'aquí a un any", ha declarat Moscovici en una roda de premsa a Atenes.

Amb tot, el comissari ha demanat "compte" i "sentit de la responsabilitat" per gestionar aquesta tornada, si bé ha recalcat que els temps i la manera de tornar al mercat és una decisió que competeix al Govern.

Tercer rescat

Moscovici ha assegurat que la "confiança és més gran" ara que ha finalitzat amb èxit la segona revisió del rescat hel·lè, que l'FMI es mantingui com a socis "imprescindible" i que Brussel·les hagi recomanat tancar el procediment per dèficit excessiu obert al país.

Notícies relacionades

El Consell del Fons Monetari Internacional (FMI) va aprovar la setmana passada un principi d'acord per prestar 1.300 milions de drets especials de gir (1.600 milions d'euros) a Grècia, encara que el desemborsament no es farà efectiu fins que la institució rebi garanties de la resta de països de l'eurozona sobre les mesures adoptades per garantir la sostenibilitat del deute grec.

"Estic fermament convençut que Grècia pot concloure amb èxit el programa l'agost del 2018", ha insistit, després d'avisar que queda "camí per recórrer" i recordar al Govern d'Alexis Tsipras que ha de posar en marxa les reformes compromeses.