L'FMI situa Espanya entre els països que consoliden la recuperació

El creixement es recolza en el consum, la inversió i les exportacions

zentauroepp39259146 file photo  international monetary fund  imf  managing direc170721173646

zentauroepp39259146 file photo international monetary fund imf managing direc170721173646 / YURI GRIPAS

1
Es llegeix en minuts

Espanya és un dels països que milloren en les perspectives del Fons Monetari Internacional (FMI) i que porten la institució financera a afirmar que "la recuperació s'està consolidant", durant la presentació a Kuala Lumpur de l'actualització de l'informe Perspectives de l'economia mundial.

La revisió, menys detallada que l'estudi que va presentar a Madrid el 18 de juliol, preveu que l'economia espanyola creixerà un 3,1% aquest any; i un 2,4%, l'exercici pròxim.

Aquestes dades representen una alça de cinc dècimes i tres dècimes respecte a les dades anunciades l'abril passat en el citat estudi. L'FMI ja va reconèixer fa uns dies que "la recuperació econòmica d'Espanya segueix sent forta, amb el consum, la inversió i les exportacions netes contribuint a un patró de creixement més equilibrat".

Reformes

Però va recomanar al Govern d'Espanya augmentar la productivitat per complir les perspectives econòmiques i reduir les vulnerabilitats, més fusions i sanejament bancari, aprofundir en les reformes econòmiques i apujar l'IVA per abaixar el dèficit i l'"elevadíssim" deute públic.

Així mateix, va aconsellar revisar algunes partides de la despesa, com la farmacèutica, i millorar la productivitat de l'economia davant l'envelliment de la població.

Segons l'FMI, el sistema de pensions d'Espanya només serà viable si es prolonga la vida laboral i s'incentiven els plans de pensions privats, i adverteix que "la pensió d'un jubilat espanyol seguirà estant de sobres per sobre de la mitjana europea" amb una alça anual del 0,25 %.

En línies generals, Espanya, amb Alemanya, el Brasil, el Canadà, la Xina, França, Itàlia i Mèxic, formen el grup d'economies que millora la seva dada de creixement en l'actualització de l'FMI, on es confirma que es consolida la recuperació i que l'economia mundial manté el "bon camí", amb previsions de creixement del 3,5 % el 2017 i del 3,6 % el 2018.

Notícies relacionades

L'FMI ha rebaixat les perspectives de creixement econòmic dels EUA perquè preveuen que la política fiscal "no serà tan expansiva" com s'havia pensat. La primera economia mundial creixerà aquest any un 2,1%, i l'any següent, un 2,1%, menys que el 2,3% i 2,5% que els experts de l'FMI van calcular a l'abril.

"El creixement dels EUA s'hauria de mantenir per sobre de la seva taxa de creixement potencial a llarg termini durant els dos pròxims anys, però hem reduït les perspectives", segons el director d'Investigació de l'FMI, Maurice Obstfeld, durant la presentació a Malàisia retransmesa en directe per internet.